България подкрепя Македония за ЕС, но проблемите да бъдат решени

България подкрепя Македония за ЕС, но проблемите да бъдат решени
Вигенин се срещна в Скопие с македонския си колега Никола Попоски и изнесе лекция в македонското министерство на външните работи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„София подкрепя европейския път на Македония, но проблемите със съдените страни, по-конкретно Гърция и България, трябва да бъдат решени“, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Вигенин се срещна в Скопие с македонския си колега Никола Попоски и изнесе лекция в македонското министерство на външните работи.

"Добросъседството и сътрудничеството са едни от ключовите теми, по които се преценява доколко дадена държава е готова за членство в ЕС. Във ваш интерес е всички условия да бъдат изпълнени максимално бързо, тъй като ние искаме държавите от Западните Балкани да станат по-бързо част от ЕС", каза българският дипломат в лекцията си "ЕС и Западните Балкани - предизвикателствата през 2014 г.".

"Надявам се много бързо да можем да покажем резултати и постепенно, без да се ангажираме с някакви срокове и ненужно бързане, да стигнем до подписването на договора за добросъседство и сътрудничество. Паралелно с този процес, ако се решат и проблемите с Гърция, Република Македония може да започне много скоро преговори за членство с ЕС", изтъкна Вигенин.

Македонският външен министър Никола Попоски каза от своя страна, че съществува открит диалог по Договора за добросъседство и сътрудничество и допълни, че фактът, че има открита комуникация и се обсъждат и въпроси, по които двете държави са на различно мнение е значителен напредък.

"Нашите български колеги са запознати с чувствителните теми за Македония, а ние сме запознати с чувствителните теми в България. Мисля, че е важно да имаме открит диалог по всички въпроси и да постигнем договор, с който да се чувстват комфортно както хората в Македония, така и в България", каза още Попоски, предава БГНЕС.

#Македония #България #Европейски съюз #Никола Попоски #Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници