Румънски посланик: ЕС да не се плаши от трансфер на бедност

Румънски посланик: ЕС да не се плаши от трансфер на бедност
Пълното отваряне на пазара на труда на Европейския съюз за румънци и българи от 1 януари представлява и трансфер на интелект и на професионализъм, заяви посланикът на Румъния във Франция Богдан Мазуру. Снимка: www.tripadvice.bg
A A+ A++ A

Пълното отваряне на пазара на труда на Европейския съюз за румънци и българи от 1 януари представлява и трансфер на интелект и на професионализъм, заяви посланикът на Румъния във Франция Богдан Мазуру пред френската телевизия BFMTV/RMC, предаде БТА.

Границите са отворени от много време за румънци и българи, които искат да работят във Франция. Смесва се свободата на движение с достъпа до пазара на труда, отбеляза румънският дипломат.

Днес румънски и български работници могат да дойдат да работят във Франция, при условие че имат валиден паспорт или лична карта и ще заплащат социалните си осигуровки във Франция, когато не става дума за командировани работници, каза Богдан Мазуру. На онези, които се опасяват от „трансфер на бедност“ от Румъния към Франция, посланикът каза, че ще има „трансфер на интелект“ и „трансфер на професионализъм“.

Като пример той посочи големия брой лекари и медицински сестри от Румъния, наети на работа във Франция.

Посланикът изрази своето притеснение за Румъния, която се нуждае от своите медицински кадри. Според него решението е чрез икономически растеж „Румъния да стане привлекателна за румънците“.

Посланикът заяви, че не очаква „имиграционна вълна от румънски работници“, тъй като онези, които са искали да работят в страната, вече са го направили.

#Европейския съюз #трансфер #Франция #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници