Теглим 1,8 млрд. лева от банкоматите по празниците

Теглим 1,8 млрд. лева от банкоматите по празниците
A A+ A++ A

Близо 1,8 млрд. лв. ще изтеглят българите от банкомати през декември, показват изчисления на в. „Монитор" на база на данните на Българската народна банка (БНБ).

Статистиката показва, че за първите шест месеца на годината сме изтеглили от банкомати 8,36 млрд. лв. Данните за второто полугодие все още не са обявени, но ако се повтори резултатът от първото, за цялата 2013 г. ще сме изтеглили от банкомати средно около 16,72 млрд. лв. Това означава, че средно на месец се падат по 1,39 млрд. лв.

Данните на БНБ показват още, че стоките и услугите, които сме платили с карта на ПОС устройствовъзлизат на 1,76 млрд. лв. за първото шестмесечие на годината. Това означава, че за цялата 2013 г. общият обем на плащанията с карта в магазините може да достигне 3,53 млрд. лв.

Експерти посочват, че хората все по-често използват карта, за да платят различни стоки и услуги. Данните от 1 до 15 декември тази година, сравнени със същия период на 2012 г., показват, че по отношение на броя на транзакциите на банкомат има ръст със 7%. При ПОС устройствата обаче има ръст от 22 на сто. Транзакциите се увеличават от 1,170 милиона броя на 1,425 милиона.

Изтеглените суми за посочения период също нарастват. Средствата, изтеглени от банкомат, са се увеличили с 12% от 330 млн. лв. на 367 млн. лв. А ПОС транзакциите са се увеличили с 16% от 88 млн. лв. на 102 млн. лв.

#банкомат #пари #празници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници