Големият Коледен Бъдник: 2014-та ще е добра за България

Големият Коледен Бъдник: 2014-та ще е добра за България
A A+ A++ A

Големият Коледен Бъдник, който бе миросан според традицията и запален пред НДК горя с бял пламък, което според поверието означава, че годината за България ще бъде добра.

Така на Игнажден сутринта, както повелява традицията, се отрязва ябълково дърво и най-дебелият пън се избира за Големия Коледен Бъдник. Миросва се като в него пробиват дупка, след това се слага тамян и вино в нея и запушва с восък. Така човек дава енергия и душа от себе си на дървото, нарича го за живот и здраве, предаде БГНЕС.

За да се гадае каква ще е годината, Бъдникът се слага в огъня, а след като се разгори се чака да се види какъв пламък излиза от него – ако е бял, то се гадае, че годината ще е добра. .

Хората, които дойдоха пред НДК, за да си направят Бъдник обаче вършеха това и с интерес, и с любопитство, бяха точни и правеха всичко, което им се казва, питаха и спазваха изискванията.

А в неделя пред НДК всеки можеше освен Бъдник да си направи и сурвачка – също както я помним от фолклора – от дрян, с пуканки и вълна. Така за първи път Светла Комитска направи тази година сама за внучето си сурвачка. А усмивката й не слезе от лицето, докато обясняваше, че я прави сама и иска да зарадва детето.

#НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници