Плевнелиев: България ще е горд член на ЕС

Плевнелиев: България ще е горд член на ЕС
Росен Плевнелиев се срещна с посланиците на страните от ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България да заеме подобаващото й се място като „горд член“ на Европейския съюз, обеща на посланиците от ЕС новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

Основен акцент – както и обект на обещания от негова страна – в срещата му с дипломатите в понеделник беше запазването на финансовата дисциплина на България.

Плевнелиев потвърди твърдостта на България за запазване на финансовата дисциплина и макроикономическа стабилност, като се ангажира да работи за включване на т.нар. ,,Златно правило“ в българската конституция, съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ след срещата на новоизбрания президент с посланиците на страните от ЕС в София.

„Златното правило“ очевидно се отнася за т.нар. „Пакт за финансова стабилност“, предложен от финансовия министър Симеон Дянков, който ще наложи ограничения на бюджетния дефицит чрез промяна на конституцията.

„Президентството ще даде дългосрочна визия за развитието на България и ще предложи решения на практически проблеми“, заяви още Плевнелиев относно управленските си намерения в понеделник.

Той съобщи, че до края на 2012 г. ще завърши прегледа на националната стратегия „България 2020“.

„Тя трябва да интегрира процесите на планиране в държавната администрация и да отразява приоритетите на обществото: образованието и връзката му с икономиката, съдебната реформа, енергийната независимост и ефективност, екологията, развитието на регионите. Ясните правила, добре работещите и добре координирани институции са ключът към подобряване на бизнес климата в България“, подчерта новоизбраният президент.

Заедно със заместника си Маргарита Попова той „се ангажира да продължи започнатите проекти, които ще са от полза за обществото, и постави акценти върху възвръщането на усещането за справедливост у българските граждани“.

„Като правим това, ние ще сме изпълнили и критериите по партньорския механизъм в правосъдието и съдебната система“, отбеляза Плевнелиев.

„България може да се развива по-бързо и ние всички ви желаем успех в тази кауза“, заяви от името на ротационното председателство на ЕС посланикът на Полша Н. Пр. Лешек Хенсел, като изрази „ясна подкрепа за усилията за модернизация на България“, изтъкват от ПП ГЕРБ.

#Росен Плевнелиев #ЕС #Европейски съюз #Президент на България #Лешек Хенсел #посланици #посланик #Полша #Полско председателство на ЕС #Пакт за финансова стабилност #Бюджетен дефицит #Механизъм за сътрудничество и проверка #вицепрезидент на България #Маргарита Попова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »