52 журналисти са убити през 2013 г.

52 журналисти са убити през 2013 г.
Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Конфликтът в Сирия и рекордният брой репортери, хвърлени в турски затвори, помрачават равносметката от дейността на журналистите в света през 2013 г.

Това сочат данни на Комитета за защита на журналистите в Ню Йорк, регистрирал все пак подобрение в сравнение с 2012 г., предаде bTV.

През 2013 г. 52 журналисти са били убити при изпълнение на служебните си задължения срещу 73 миналата година. Бушуващата в Сирия гражданска война, взела 126 000 жертви от март 2011 г. насам, втора година поред я прави най-опасната за журналисти държава. Според Комитета там са убити 21 репортери от януари досега.

Шестима журналисти са загинали през годината в Египет, петима в Пакистан, четирима в Сомалия, трима в Бразилия, трима в Ирак, по двама в Мали и в Русия. По един журналист е изгубил живота си в Турция, Бангладеш, Колумбия, Филипините, Индия и Либия.

Втора поредна година Турция е страната, където най-много журналисти са изпратени в затвора - с малка преднина пред Иран и Китай. В тези три държави се намират тази година над половината от общо 211-те затворници журналисти в света.

#журналисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино