Обръщение на преподаватели в подкрепа на студенския протест

Обръщение на преподаватели в подкрепа на студенския протест
Групата на преподавателите в подкрепа на студентския протест (над 600 преподаватели от университетите и БАН) организира протестна акция. Снимка: Фейсбук
A A+ A++ A

В сряда на стълбите пред СУ "Св. Климент Охридски" Групата на преподавателите в подкрепа на студентския протест (над 600 преподаватели от университетите и БАН) организира протестна акция с искане за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски, разпускане на 42-рото Народно събрание и обявяване на дата за предсрочни парламентарни избори.

Ето част от Обръщението на преподавателите:

Уважаеми съграждани, колеги, съмишленици, приятели,

Днес сме се събрали преподаватели от българските университети, БАН, студенти и граждани, за да призовем едно загубило доверие и почва под краката си правителство и един делегитимиран парламент, да подадат оставка.

Споменава се често, че протестиращите граждани и студенти нямали фокусирани искания и не можели да формулират ясни аргументи. Днес ние сме се събрали, за да напомним ясно тези искания и аргументи, които, по своето естество, не са по-различни от посочените още в първия ден на протеста, преди 180 дни.

Първо, призоваваме правителството на Пламен Орешарски незабавно да подаде своята оставка, защото то по скандален и напълно недопустим начин действа срещу най-големия капитал на нашето общество – високообразованите и квалифицирани млади хора и студенти. Всяка година ние сме свидетели на напускането на страната от поредните хиляди талантливи млади хора, с еднопосочен билет. Днешното правителство, а и някои представители на ръководствата на университети, ясно посочиха своето незаинтересовано отношение към този капитал – те не само, че не са готови да го пазят като най-голямо богатство, а обратно – открито призовават младите хора към наускане на страната. В продължение на месеци правителството изправя срещу студентите тежко въоръжени полицейски части, които да влачат младите хора по земята, да ги газят, бият и арестуват. Това е престъпление срещу устоите на нашето общество и ние отказваме да го приемем и да го търпим. Показателно е също така, че срещу тези действия на правителството българските институции мълчат – мълчи президентът, опозицията не вижда особен проблем, ръководствата на университетите и Академията не смеят да отворят дума от страх. Това мълчание е оглушително, то е дълбоко неприемливо и дори страшно. Ние, университетските преподаватели, обаче, не ще приемем подобни действия, нито ще замълчим.

Второ, това правителство трябва да подаде оставка заради скандалното си отношение към българските граждани. В последните месеци на гражданските протести ние виждаме увеличаващите се случаи на ограничаване на основни граждански права. Къде пряко, къде индиректно, се вменява чувство на страх у гражданите да реализират правото си на публични протести. Гражданите не са футболни хулигани, досега, за 6 месеца на протести, няма нито един пострадал полицай, няма вдигната ръка срещу представител на реда. За сметка на това служителите на реда да извършват проверки на документи на граждани без посочване на основание, записват лични данни, снимат и събират информация за граждани, осъществяват проверки по домовете и привикват за „справки” в полицията – все мерки, добре познати от тоталитарното ни минало. С тази разлика, че дори в годините на режима, никога не са били прилагани в такъв мащаб. Днес полицейските части са превърнати от властта в нещо подобно на частна силова структура – с маски на лицата и без отличителни знаци, в нарушение на закона за МВР, те отказват легитимация при проверки и с груба сила въдворяват публичния ред. В последните месеци зачестяват и случаите на недопускане на журналисти за изпълнение на техните професионални задължения, както и случаите на грубо отношение на полицейски служители към тях. Опитите за сплашване на журналисти, палежите на техни автомобили, също останаха неразкрити от полицията.

Свидетели сме, че отношението на властта към гражданите се заключава в пълното неглижиране на продължаващите вече 6 месеца протести. Гражданите се възприемат като обект на властата – те са пречка, тълпа, административта тежест, финансово браме, в най-добрия слувай – електорат. Днешните управляващи са нълъно загубили връзка с реалността и почва под краката си; забравили са, че властта има смисъл единствено доколкото осъществява само-управлението на общността. Но вместо гражданска общност, днес, 24 години след началото на прехода, все още сме свидетели на уродливите стуктури и практики на властта.

Ние, университетските преподаватели сме убедени, че правителството на Пламен Орешарски е негодно да управлява едно демократично общество.

#СУ "Св. Климент Охридски" #преподаватели #протест #студенти #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници