Симеон не успя да вземе двореца „Кричим“, остава на държавата

Симеон не успя да вземе двореца „Кричим“, остава на държавата
Снимка: www.bgchudesa.com
A A+ A++ A

Върховният касационен съд остави без уважение молбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза за отмяна на влязло в сила решение за собствеността на двореца „Кричим“. Така дворецът остава на държавата, предаде БГНЕС.

Делото се гледа във ВКС на 14 октомври по молба на адвоката на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

През 2012 г. ВКС отхвърли окончателно претенциите на Симеон Сакскобургготски и сестра му и отсъди, че те не са собственици по давност на двореца „Кричим“. Така от юни 2012 г. имотът беше обявен за държавен и зачислен на Министерството на финансите. Съдът тогава прие, че Интендантството към Негово Величество Царя, което е било и собственик на имота по онова време, се явява държавно учреждение, а не частна канцелария на монарха. Именно това се опита да обори пред съда на 14 октомври Ели Христова, адвокатът на наследниците на цар Борис III. През това лято адвокатката поиска делото да бъде възобновено и молбата й беше уважена.

На 22 октомври стана ясно, че вероятно царският дворец в Кричим ще бъде обявен за паметник на културата, след като експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство влязоха там за първи път, за да изследват постройките и парка, където има редки растителни и животински видове.

#Симеон Сакскобургготски #Мария Луиза #Кричим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници