Ще бъде ли спряна лавината на враждебността?

Ще бъде ли спряна лавината на враждебността?
A A+ A++ A

Под заглавие „Българите знаят, че могат да работят във Великобритания, ако искат“, вестник The Telegraph публикува на 28 ноември репортаж на Harriet Alexander от София. Следвайки най-добрите традиции на този информационен жанр (свидетелски разказ за събития и факти), журналистката цитира разговорите си с български бизнесмени, собственици на агенции за трудово настаняване в чужбина, социолози, хора, които са работили в Обединеното кралство и имат намерение отново да отидат там, студенти.

Harriet Alexander вмъква в текста цифри, данни и изявления на британски и български политици и дипломати. Тя прокарва идеята, че българите, които биха се запътили към Острова след 1 януари 2014 г., ще отидат, за да работят, а не да се възползват от облагите на британската социална система. „Реториката от Британия изненада българите. Казват, че нямат намерение да искат британски облаги, подчертавайки, че в самата България трябва да си работил 12 месеца, преди да получиш социално обезщетение; питат се защо Великобритания не прилага същата политика“.

Със своята обективност публикацията в може би най-четения британски вестник би следвало да успокои разтревожените за своето социално благоденствие жители на Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия от идващата „многолюдна вълна“ на български (и румънски) мигранти. В над стоте коментара под репортажа на Harriet Alexander повечето читатели споделят в една или друга форма мнението на „Comparethemarxists“: „Не е ли ясно, че много хора просто не желаят такова количество чужденци в Британия. На доста места не чуваме да се говори английски и това ни кара да се чувстваме неудобно в собствената си страна“. Когато се появи „черна станция“ като „meemoe“, който пита: „Какво предлагате да се случи на онези 2,2 милиона британци, които живеят в други страни на Европейския съюз?“, веднага се намира някой „unbelievable2012“, който го кара „да смени плочата“ и му „напомня“, че в Испания например англичаните са предимно пенсионери, които си харчат британските пенсии в иберийската държава (авторът на „опровержението“ вероятно не знае, че според официалната испанска статистика над 5000 британци получават испански социални помощи; общо в страните от ЕС 40 000 поданици на кралицата са в подобно положение). Едно не съвсем представително проучване на британското обществено мнение сочи, че над половината от анкетираните са против допускането на българи и румънци до местния пазар на труда след Нова година – нещо, което просто не може да се случи, тъй като Лондон е длъжен да се подчини на споразумения и договори, които е подписал. От коментарите под репортажа в The Telegraph личи, че в момента „българи и румънци“ са „на мушката“ като синоним на чуждестранното присъствие във Великобритания; на чужденците въобще, срещу които се опълчва засегнатата от кризата и несигурното бъдеще част от британското общество. Аргументът за „социалния туризъм“ е сапунен мехур. Казват го „Kean2000“ и „Dacus“. Те сочат, че сред първите 20 живеещи на Острова националности, които получават някакви социални помощи, въобще не фигурират българите и румънците (най-много са индусите, следвани от сомалийците, пакистанците, бангладешците, иракчаните, иранците, нигерийците и т.н.).

Очевидно е, че антибългарските настроения, битуващи днес на Албион, са само едно от малките връхчета на голям обществен айсберг, в който се таят (освен всичко друго - Шотландия например) и силни антиевропейски чувства. Изглежда, че Великобритания, която през XVIII век разви концепцията за равновесието на силите (господствала в европейската дипломация през следващите 200 години), не успява да схване напълно самия смисъл на Европейския съюз между 28 суверенни и равноправни (на теория) държави и техните народи.

Един от участниците във форума на вестника – „ItinerantView“ – пише нещо, което би следвало да привлече вниманието: „В момента България е една от избраните точки за влизане на нелегални имигранти в Европа; и те сега строят отново гранични огради като по времето на Студената война. Сигурен съм, че в това има някаква ирония“. Което и определение да се приеме за думата „ирония“ („Понятие, с което се описват ситуации, в които едно уверено очакване не се оправдава“ или „Тънка, скрита насмешка, подигравка“), този читател бърка в наша жива рана. Писмените коментари за репортажа в The Telegraph са почти идентични с мненията, изразени в социалните мрежи от българи във връзка с проблема на бежанците и нелегалните имигранти в България.

Някои немски, френски, белгийски, испански и други медии споменаха и за проведени у нас анкети, от които личи, че близо две трети от сънародниците ни са против присъствието на „разните сирийци, афганистанци, алжирци“ на наша територия, а процентът на подкрепящите изграждането на телената ограда по българо-турската граница е по-голям. Може да се възрази: за разлика от бежанците и нелегалните имигранти, българите биха отишли във Великобритания напълно законно, като граждани на ЕС, имащи право на това. Така е. Но именно членството на България в Европейския съюз (включително подписаните договори и споразумения) задължава страната ни да приеме бежанците, макар да се пресекли границата нелегално. Казано иначе – всички европейски граждани имат права, но и задължения. За съжалени, съществени сегменти от британското и от българското общество предпочитат да отстояват само правата, загърбвайки задълженията.

Има и нещо по-лошо: и в двете страни (както в Германия, Франция, Австрия, Гърция, Финландия, Швеция, Белгия) се появяват парламентарни и извънпарламентарни политически формации, които използват това обществено настроение и възбуждат националистически, шовинистични, ксенофобски („постоянна, подчертана ненавист, страх или враждебност спрямо чужди неща, обичайно хора“) и расистки инстинкти. През май догодина те ще се опитат да вкарат в европарламента повече свои депутати с цел да взривят отвътре самата общоевропейска идея.

Един професионално написан репортаж провокира мисли, свързани с метафората на търкаляна по наклона снежна топка, която се превръща в опасна за Стария континент лавина на враждебност между държави и хора и затрупва градения десетилетия наред европейски дом. Ще бъде ли спряна навреме?

#бежанци #България #Великобритания #в Германия #Франция #Австрия #Гърция #Финландия #Швеция #Белгия #сирийци #The Telegraph

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници