Всеки втори подкуп за чиновник е направен под натиск

Всеки втори подкуп за чиновник е направен под натиск
Изследването показва и други тревожни факти – през последните години се наблюдава формирането на устойчиво корупционно поведение. Снимка: www.epochtimes.com.ua
A A+ A++ A

Даването на подкуп на служител става автоматично поведение и без да е поискан явно. През 2013 г. 53% от далите подкуп са го направили в резултат на оказан натиск от служителите, докато този дял се движи в интервала 90-96% през 2007 г., показва проучване на Центъра за изследването на демокрацията за нивото на корупцията в България.

„Всички знаем, че корупцията е един от основните проблеми в България. В докладите за напредъка на ЕК постоянно се обръща внимание на този проблем. Бях разочарована с данните от проучването, тъй като няма отбелязани успехи с противодействието. Корупцията е на същото ниво и това в тревожен факт“, заяви ръководителят на Фондация „Фридрих Еберт“ Регине Шуберт при представянето на изследването, цитирана от БГНЕС.

Изследването сочи, че в България все още съществува среда, която способства за разцвета на корупцията, а реформите не са достатъчни за противодействието й. Проблемът е в корупцията по високите етажи на властта, за която трябва да се вземат решителни мерки.

„Корупцията е нещо, което никой не харесва и правителството трябва да се бори с нея, но когато го прави, винаги влиза в противоречие с други интереси“, заяви директорът по научната дейност на ЦИД Александър Стоянов.

Изследването сочи още, че през последните две години равнището на административната корупция остава практическите непроменено. Средно 14% от населението е участвало в корупционни сделки.

Изследването показва и други тревожни факти – през последните години се наблюдава формирането на устойчиво корупционно поведение.

#служител #подкуп #ЦИД #Александър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници