Бедствено положение в община Поморие

Бедствено положение в община Поморие
Бедствено положение беше обявено и в община Поморие заради силния вятър и вълнението в Черно море. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Бедствено положение беше обявено и в община Поморие заради силния вятър и вълнението в Черно море.

След проведено заседание на кризисния щаб при Община Поморие във връзка с усложнената метеорологична обстановка на територията на гр. Поморие и гр. Ахелой и във връзка с изслушания доклад от кмета на община Поморие, в присъствието на областния управител Константин Гребенаров беше обявено бедствено положение на територията на двата града, съобщиха от пресцентъра на общината.

За оперативната обстановка докладва Илиян Шишманов - инспектор „ЗН и ОМП“ в Поморие.
Вследствие на силния вятър и вълнение в Черно море е нарушена целостта на Пясъчната коса в отсечката между източния край на каменната дамба и почивните станции „Козлодуй“ и „Анимяк“, находяща се в северната част на Поморие, в района на Централен плаж – гр. Поморие, в отсечката между Военно-почивен дом и сградата на централния вход на плажа; в района на бул. „П. К. Яворов“, гр. Поморие – в отсечката между западния край на брегозащитната стена и бившия Лимонаден цех; Има разбити плавателни съдове – яхти и лодки, с местостоянки източен, южен хелинг и в района на лодкостоянката в кв. „Свети Георги“, гр. Поморие; в района на пристанище Поморие РК „Димчо Карагьозов“ са скъсани швартови въжета и се създава опасност за другите плавателни съдове в акваторията на пристанището.

В гр. Ахелой е прекъснат достъпът до източния рибарски хелинг; подкопан е пътят, свързващ гр. Ахелой с КК „Мидия“; Съборена е част от брега на къмпинг „Ахелой“ вследствие на силна приливна вълна и свлачищни процеси. Нивото на река Ахелой е достигнало критични прагове и има опасност от заливане на главен път I-9 Варна–Бургас и КК „Мидия“.

Планирано се контролира нивото на яз. „Ахелой“ като това се осъществява от „Напоителни системи“ ЕАД. И в двата града има предприети аварийно-възстановителни работи по възстановяване на брегоукрепителните съоръжения. Електрозахранването на територията на община Поморие е нормално. Водоподаването е нормално на цялата територия на общината.

Всички останали пътища в общината са проходими при зимни условия. Няма данни за бедстващи хора, включително родилки, болни и лица на хемодиализа. Няма данни за аварирали автомобили. Наличната снегопочистваща техника е в готовност по всички направления.

Тъй като силният вятър води до снегонавявания, всички кметове и кметски наместници са уведомени за наложените ограничения за движение на моторни превозни средства.

В изпълнение на Заповед на Министъра на образованието от 7.02.2012 г. учебните занятия в училищата на територията на община Поморие са отменени.

#Поморие #бедствено положение #Ахелой #Черно море #вятър #вълнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници