Китай с интерес да реновира жп линиите в България

Китай с интерес да реновира жп линиите в България
"Китайските ни партньори биха били готови да финансират всичко, ако ние се съгласим това да бъде държавен заем, който да изплащаме. Ние имаме интерес инвестициите да идват под формата на концесии", каза още Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Китай проявява интерес към рехабилитация на железопътните линии в България, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата с китайския премиер, Ли Къцян.

"Аз съм убеден в подходящите схеми за реализация на подобно нещо, затова разговорът ни беше по-общ. Би трябвало да има експертен анализ преди това, това са много големи инвестиции и не бих желал да се осъществяват под формата на заеми", добави Пламен Орешарски.

По време на разговора, българският премиер е подновил поканата си отпреди два месеца за това следващият подобен форум за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа да бъде в София, предава БГНЕС.

Премиерът коментира и готовността на страната ни да кандидатства за финансиране от кредитната линия от общо 10 млрд. щатски долара, която Китай отпуска за страните от Централна и Източна Европа.

"Китайските ни партньори биха били готови да финансират всичко, ако ние се съгласим това да бъде държавен заем, който да изплащаме. Ние имаме интерес инвестициите да идват под формата на концесии", каза още Орешарски.

Проектът, който България би могла да реализира в рамките на кредитната линия е този за изграждане на хидроцентралата Никопол - Турну Мъгуреле, която ще струва няколко стотин милиона евро и ще бъде хидросъоръжение и мост над Дунав, улесняващ двустранните контакти между България и Румъния.

Двамата премиери са коментирали и откриването на пряка авиолиния между двете страни, което би било полезно за насърчаване на бизнес контактите и туристическия обмен между двете страни.

"Говорихме и за проекти в сектора на земеделието и преработвателната промишленост. Добре е техни компании да инвестират в преработвателната индустрия", отбеляза Орешарски.

Било е обсъдено и създаването на смесени предприятия в България, които да преработват български суровини и да изнасят готовата продукция под формата на различни храни за Китай.

"Основният интерес на китайските партньори към момента е насочен към детските храни и млечните продукти", посочи Орешарски.

#Пламен Орешарски #Китай #България #Ли Къцян #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници