Кой ще спечели от споразумението между Шесторката и Иран?

Кой ще спечели от споразумението между Шесторката и Иран?
Снимка: www.yourmiddleeast.com
A A+ A++ A

Иран и шестте световни сили - Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Русия и Франция, постигнаха в неделя историческо споразумение за ограничаване на ядрените програми на Техеран в замяна на частично облекчаване на санкциите срещу ислямската република. Договорът е за шест месеца, но заявка за сериозно начало към успокояването на ситуацията в Близкия изток и подготвянето на трайно споразумение за ядрената програма на Иран. Разбира се, ако Техеран спази договореностите и ако Израел му повярва.

Едно е сигурно – Иран постигна огромна дипломатическа победа, а президентът Рохани доказа, че думите му пред Общото събрание на ООН през септември, че иска мир със Запада и ще работи за  промени в иранската външна политика, може да не са само обещания.

Споразумението, постигнато с големи отстъпки и от двете страни, наистина е сериозна крачка, като се има предвид, че през февруари 2010 г. Иран отправи ново ядрено предизвикателство към света, когато тогавашният президент Махмуд Ахмадинеджад нареди да започне производство на уран, обогатен до 20%.

Техеран и шесторката се договориха Иран да не обогатява повече уран до нива над 5% за период от шест месеца и да разруши техническите съоръжения, които позволяват подобно обогатяване. Също така да спре дейността в завода за тежка вода в Арак, както и процесите с плутоний. Международната агенция за атомна енергия ще има право на непрекъснат достъп до ядрените обекти в Натанц и Фордо, както и до заводите за сглобяване на центрофуги, урановите мини и флотационните предприятия.

В замяна Иран ще има достъп до 4,2 милиарда долара като част от споразумението за частично облекчаване на наложените му санкции.

В духа на Студената война веднага след сключването на споразумението двете преговарящи страни избързаха да го обявят за своя голяма победа. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви, че страната му е получила първото международно признание за ядрената си програма, което накрая ще представлява приемане на обогатяването на уран в Иран и отмяна на всички санкции. Според него, Западът е осъзнал, че обогатяването на уран в страната му е за мирни цели.

Според американския президент Барак Обама пък става дума за значително намаляване на иранските действия, които ще попречат страната да създаде ядрено оръжие.

Споразумението бе прието като „историческа грешка” от Израел, който твърди, че истинската цел на Иран е да построи още две ядрени централи. "Днес светът стана по-опасно място благодарение на най-опасния режим в света, който направи значима стъпка напред към това да се сдобие с най-опасното оръжие на света. Споразумението дава на Иран това, което той искаше - частична отмяна на санкциите, докато в същото време запазва основната част от своята ядрена програма", коментира премиерът Бенямин Нетаняху.

Израел ще спечели, ако даде шестмесечен шанс на Иран, чиято дейност по ядрената програма ще бъде следена от МААЕ, да докаже на практика добрите си намерения. Иран пък ще спечели, ако сниши антиизраелската риторика и започне да се съобразява с Тел Авив като фактор в региона.

В крайна сметка няма значение кой ще си припише голямата победа и да се питаме кой ще спечели повече, важното е, че светът видя за пръв път от десетилетия промяна във външната политика на Иран. От тази промяна може да спечелят всички и тезата, че дипломацията решава повече проблеми от конфронтацията да се окаже не само клише. И то не само за САЩ, Иран и Израел.

#Иран #САЩ #Израел #Бенямин Нетаняху #Барак Обама #МААЕ #уран #споразумение #Рохани #ООН #Махмуд Ахмадинеджад #Натанц #Фордо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници