Правят Национален комитет за годишнината от смъртта на цар Самуил

Правят Национален комитет за годишнината от смъртта на цар Самуил
Във връзка с предстоящата 1000-годишнина от смъртта на българския цар Самуил държавата ще създаде Национален комитет по отбелязването на годишнината. Снимка: www.focus-news.net
A A+ A++ A

Във връзка с предстоящата 1000-годишнина от смъртта на българския цар Самуил държавата ще създаде Национален комитет по отбелязването на годишнината от кончината на цар Самуил, който ще бъде оглавяван лично от министър-председателя Пламен Орешарски, стана ясно от думите на министъра на културата д-р Петър Стоянович, предаде БГНЕС.

В комитета има двама зам.-председатели – председателят на БАН академик Стефан Воденичаров и министърът на културата. Ще бъдат поканени и министрите на образованието и науката, на външните работи и на отбраната.

„Очакваме все още Негово Светейшество Българският патриарх дали ще се съгласи да бъде почетен член на този Национален комитет, или ще изпрати свой представител - член на Светия Синод на БПЦ. И тъй като това са национални отбелязвания на годишнината, очакваме и от държавния глава да определи свой представител в този Национален комитет“, каза Стоянович.

Предвижда се и създаването на Оперативен организационен комитет, който ще се оглавява от видния български медиевист акад. Васил Гюзелев, със заместник-председател доц. Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей при БАН“, посочи министърът.

#Пламен Орешарски #патриарх Неофит #Людмил Вагалински #Петър Стоянович #Стефан Воденичаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници