Извеждат от страната 400 алжирци и 300 афганистанци, готвят полет за иракчаните

Извеждат от страната 400 алжирци и 300 афганистанци, готвят полет за иракчаните
Извеждат 400 души от Алжир и 300 от Афганистан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„В момента у нас има 400 души от Алжир, които очакват извеждане, и 300 от Афганистан. Организираме полет за извеждане на иракчани“, обяви Васил Маринов, зам.-министър на вътрешните работи, на кръгла маса на тема „Изгубени граници – новата политика на ЕС за убежища и имиграция“, съобщи „Фокус“.

В момента имигрантите у нас били 9820 души. Повече от 8 хиляди от тях търсели закрила и очаквали да получат статут на бежанци. 1230 били незаконно пребиваващи.

„Министерството на вътрешните работи разработи план за действие. Показателите, които този план ще се опита да постигне, са да се ограничат незаконно влезлите чужди граждани с повече от 3.5 пъти, т.е. 100 души на месец, да се увеличи с 2 пъти броят на изведени (сега се извеждат по 80-100 души на месец), да се увеличи капацитетът на Агенцията по бежанците за разглеждане на молбите за статут. Вече има признаци за успех, две седмици след приемането на плана. Вчера 16 души са влезли незаконно у нас през зелена граница, 10 са задържани от турската страна“, обясни зам.-министърът.

По думите му смисълът на изграждане на временното техническо съоръжение по границата ни с Турция (с дължина 33 км) не е за отблъскване на хората, а за гарантиране на сигурността на границата ни с Турция, която е външна за Европейския съюз.

#Алжир #Афганистан #Васил Маринов #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници