„Галъп“: Предстоят най-тежките зимни месеци за властта

„Галъп“: Предстоят най-тежките зимни месеци за властта
Според „Галъп“ предстоят тежки месеци за властта. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Традиционният въпрос „Накъде върви България?“ показва в проучване на „Галъп интернешънал“, че вече повече от 70% от българите са песимистично настроени. От „Галъп“ посочват, че ако идния месец това се окаже тенденция, ще бъдем свидетели на стойности, които не са познати от 90-те години насам.

Почти безпрецедентна е ситуацията и при президента - доверието в институцията спада до нива от 30%, а недоверието стига близо 60%. Това е ситуация, която не се помни много отдавна, каза Първан Симеонов от агенцията за БГНЕС. Допълнително се „отваря ножицата“ и при правителството, където съотношението доверие–недоверие изглежда вече като 26 срещу 65%. Сходни процеси се наблюдават и по отношение на доверието в голяма част от политическите личности – от различни политически сили, но най-вече от средите на управляващите.

Взаимните атаки между лагерите в политическия елит водят до ниско доверие в основни институции, а в същото време поставят на риск и популярността на целия политически елит.

Наблюдава се и повишаване на обществената тревожност. Новите форми на протести от края на октомври насам явно са оказали своето влияние и се намираме в малко по–различна ситуация от предходните месеци. Нужно е обаче да се проверят и данните от декември, за да се установи дали става дума за устойчива тенденция, казват от агенцията.

Ако изборите са сега, 21,4% биха гласували за БСП, 18,1% за ГЕРБ, 6,7% за Реформаторския блок, 5,9% за ДПС, а 2,4% за „Атака“, сочи проучването на „Галъп“, проведено в периода 31 октомври – 7 ноември.

Постепенно расте разпознаваемостта на политическата формация на Николай Бареков. През този месец 1,6% заявяват, че биха гласували за нея в открит въпрос. Изрични въпроси обаче показват, че потенциалът на новата формация хипотетично би могъл да достигне и до една десета от избирателите, подобен е потенциалът и при Реформаторския блок.

#Галъп #БСП #ДПС #ГЕРБ #Николай Бареков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници