Преливат язовири, код „червено“ в Хасково и Смолян

Преливат язовири, код „червено“ в Хасково и Смолян
Снимка от наводненото село Бисер, където загинаха 9 души след пропукване на стената на язовир „Иваново“. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

В областите Хасково и Смолян е въведен код „червено“ заради тежката метеорологична обстановка.

Най-тежка остава обстановката на територията на област Хасково, съобщиха късно вечерта в понеделник от МВР.

Повишава се нивото на водата в квартал Гебран на Свиленград, откъдето по-рано бяха изведени 30 жители и при необходимост се извеждат и други хора от застрашени участъци по информация към 20.30 часа. В района на с. Бисер, община Харманли продължават спасителните действия.

Прекъснато е движението на жп транспорта в участъците Раднево-Любеново, Симеоновград-Харманли и Харманли-Свиленград-Любимец.Овладяна е ситуацията с яз. „Орешец“, като се изпускат контролирано водни обеми.

Язовир „Ивайловград“ продължава да прелива с водно количество 164 куб. м в секунда от преливника и 269 куб. м в секунда от ВЕЦ.

Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовир „Студен кладенец“.  Отворена е една клапа на язовира и се изпускат контролирани водни количества - 244 куб.м в сек. и 269 куб. м в секунда от ВЕЦ.

Продължава да прелива язовир „Книжовник“ в района на Стамболово, област Хасково, като притокът му намалява и изпусканите водни маси намаляват до 30 куб.м в сек.

Очаква се преливането да бъде преустановено през нощта. Язовир „Тракиец“, област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.

Отменено е бедственото положение в общините Златоград и Неделино. В области Кюстендил, Пазарджик и Видин вали обилен сняг. Вдига се нивото на водата (1.60 м) в квартал Гебран на Свиленград. Предприемат се мерки за въвеждане на допълнителна високопроходима техника в града. При необходимост се извеждат хора от застрашени участъци.

По информация от „Напоителни системи“ са скъсани диги на следните места:

- река Харманлийска, корекцията на реката между селата Стойкова и Любеново;

- приток на река Хармалийска в района на с. Книжовник;

- р. Харманлийска – гр. Харманли при вливането в р. Марица;

- река Бисерска – землището на с. Бисер;

- р. Марица – Свиленград, кв. Гебран. В общ. Джебел е отнесен мостът за с. Селянка. Частично е разрушен мостът за с. Софийци.

Пътят Хасково–Свиленград е затворен за движение в участъците от Любимец до Свиленград и от Харманли до Любимец поради наводняване. Движението е пренасочено по АМ „Марица“.

От 18 часа е спряно пропускането на всички автомобили през ГКПП-Капитан Андреево, поради заливане на пътен участък от р. Марица. Потокът е насочен към ГКПП Лесово.

В община Момчилград са затворени 2 моста - за с. Седлари и с. Загорско. Подкопани са основите на мостовете и е прекъснат пътят за туристическата хижа в с. Нановица, няма пострадали хора. В област Ямбол е скъсан язовир между селата Окоп и Кукорево, щети и пострадали няма. В с. Овчи кладенец, община Тунджа, са наводнени мазетата на къщите. Няма пострадали.

Без изброените, останалите значими язовири на територията на страната, стопанисвани от НЕК и „Напоителни системи“, имат около 30% свободен обем, като могат да поемат допълнителни количества водни маси.

Метеорологичната обстановка ще се влошава през следващите 24 часа. Очакват се валежи от мокър сняг в района на Хасково. По данни на НИМХ близките 12 часа се очаква пик на водните нива в речните корита. В района на бедствието са съсредоточени значителни сили - хора и техника от състава на МВР, МО, БЧК, МОСВ и МЗХ. Изграден е подкрепителен център за населението, като е осигурена питейна вода.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници