Оля Стоянова: Управляват ни на инат от задния вход

Оля Стоянова: Управляват ни на инат от задния вход
Оля Стоянова
A A+ A++ A

Оля Стоянова е сценарист, писателка и поетеса. Автор е на четири книги - три стихосбирки "Фотографии" (2000), "Проза" (2002) и "Пътна карта" (2003), един роман - "Лични географии" (2005), и един сборник с разкази "Какво сънуват вълците" (2011). Печелила е десетки награди за литература и журналистика.

Станаха повече от 150 дни протести, вече им изгубих бройката. Интересно ми е как се чувстват депутатите в парламента, които не дават вид да знаят, че това, което се случва навън, се отнася за тях. Ако представата им за управление на държава е това – да се измъкват през задните входове, хората да крещят срещу тях и стотици полицаи да ги охраняват, то това повече прилича на абсурден филм и не съм сигурна, че годината трябва да бъде 2013-та.

Защо управляващите не се отказват от властта е ясно – тук има много спортна злоба. Обаче би трябвало да им е станало ясно, че държава не може да се управлява на инат. Поне не дълго време. И решението да изправят полиция срещу протестиращи разкрива само колко много ги е страх. А колкото по-брутални стават сблъсъците, толкова по-бързо ще се стигне до оставката.

Не можеш да управляваш все едно нищо не се е случило, докато навън полицаите блъскат и влачат хора по улиците. Или всъщност може – но при друг режим. Нарича се диктатура. Да, подаването на оставка е въпрос на време. Но по-важно е правилно да се разчетат знаците от останалите – оставката на това правителство не е покана да се завърнат старите познайници.

Оставката трябва да е знак за всички, че този път хората по-лесно ще излязат на улицата, когато управляващите започнат да се държат като самозабравили се феодали и пожизнено избрани политици.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници