Показен арест за Пеньо Мангъра, осъден за поръчкови убийства

Показен арест за Пеньо Мангъра, осъден за поръчкови убийства
Сашо Чешия бе арестуван посред бял ден в София. Снимка: www.bgdnes.bg
A A+ A++ A

Осъденият за две убийства в Прага нашенец Пеньо Мангъров беше задържан от полицаи близо до площад Македония посред бял ден в понеделник, предаде БНТ. Заедно с него зад решетките ще бъде и неговия шофьор. Командосите от Сектор "Реагиране и проникване" на Националната полиция са дебнели Мангъров и буквално са го свалили от луксозно БМВ, с което се е придвижвал.

През февруари тази година Софийският градски съд осъди на 10 години затвор Сашо Чешкия. Мярката му за неотклонение обаче е 10 000 лв и затова до последната -трета инстанция той се придвижва свободно. Мангъров бе признат за виновен, че е притискал една от бившите си любовници, че я е опозорил публично с интимна информация за нея, като за това й поискал 10 000 лв.

Сашо Чешкия е съден и за две поръчкови убийства в Прага. Той е от Карлово, но след 1994 г. заминава за Чехия с чужд паспорт. Първият разстрел, за който има присъда, е от декември 1998 г. Жертвата му е богатият строителен предприемач Ладислав Цимерман. Съпругата му решила да го ликвидира и се обърнала към частeн детектив, който наел Мангъров за мократа поръчка.

Другото покушение, за което българинът е заподозрян, е от април 1999 г. Тогава е убит пред дома му Иржи Витек, осветител в Народния театър в Прага. Него пък го поръчала негова близка заради жилището му. Чешката прокуратура издирвала Мангъров почти година за това убийство, а през 2003 г. го открила в затвор в България, където излежавал 9-годишна присъда за изнасилване на студентка.

В Прага той е съден задочно и получил 30 г. затвор, но присъдата е отменена. През септември 2009 г. Пловдивският окръжен съд даде 20 г. затвор на Мангъров за убийството на Цимерман, а го оправда за Иржи Витек. В ареста той преживя бурен любовен роман с прокурорката Соня Алексиева, за която дори се ожени. Тя напусна, стана адвокат, но месеци след сватбата последва развод. Преди да замине в чужбина, се подвизавал като боксьор.

#Пеньо Мангъров #Прага #София #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници