Гръцката опозиция иска оставката на Папандреу

Гръцката опозиция иска оставката на Папандреу
Лидерът на опозицията в Гърция Андонис Самарас (вляво) и гръцкият президент Каролос Папуляс (вдясно) се срещнаха в неделя, за да обсъдят възможните изходи от политическата криза в страната. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу трябва да подаде оставка, за да деблокира политическата криза, настоя лидерът на гръцката дясна опозиция Андонис Самарас.

„Ако има оставка, тогава всичко ще следва посоката си“, заяви Самарас, като добави, че е „готов да помогне“ за сформиране на правителство на националното единство, предаде АФП.

Докато Папандреу не реши какво ще прави, той представлява пречка за каквото и да било решение, подчерта лидерът на опозицията след кратка среща с президента Каролос Папуляс.

„Давам си сметка за мъчителната тревога, която изпитва гръцкият народ, всеки трябва да поеме отговорностите си, ние трябва да изпратим послание за стабилност и доверие към чужбина и послание за стабилност и нормалност към страната“, каза още Самарас.

От няколко месеца Папандреу настоява дясната опозиция да помогне за съставяне на правителство на националното единство, за да бъде спасена страната, заплашена от фалит и излизане от еврозоната.

Министър-председателят на Гърция иска правителството на консенсуса да бъде формирано колкото се може по-скоро, за да се задвижи съдбоносният за страната спасителен план, съгласуван от лидерите в Европейския съюз.

Той обаче се сблъска с отказа на Самарас, който оспорва част от плана за икономии, свързан с деблокираната финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

#президент #Каролос Папуляс #фалит #Международния валутен фонд #Европейският съюз #криза #еврозоната #опозиция #Андонис Самарас #Георгиос Папандреу #министър-председател на Гърция #Гърция #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »