Над 15 000 души протестираха в София

Над 15 000 души протестираха в София
A A+ A++ A

Над пет часа продължи общонационалният протест с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание.

В протеста в София се включиха над 15 000 души. Събитието бе организирано в социалните мрежи, като най-активни бяха от "Ранобудните студенти". Протестът бе свързан и с годишнината от 10 ноември, когато е началото на прехода.

Официално походът на Общонационален протест започна в 11 ч пред Ректората на Софийския университет.

Издигнат беше голям плакат с надпис "Будните оставаме, вие си отивате". Студентите скандираха "Оставка", "Събудете се", "Емигрирайте", "Червени боклуци". Много от хилядите присъстващи развяваха български знамена.

Първите пловдивски студенти пристигнаха в София, за да подкрепят националния протест в столицата. Към първоначално дошлите студенти се присъединиха и представители на Медицинския университет.

От Ректората шествието пое към Народното събрание и Министерския съвет.

Голяма част от участващите в протеста срещу правителството потеглиха по бул. "Дондуков" и достигна кръстовището с бул. "Раковски".

Демонстрантите хвърлиха през загражденията пред парламента огромната топка – символ на мнимия преход. Към НС хвърча букет цветя и балони, пълни с вода. Йоло Денев успя да мине зад загражденията, но полицаите бързо го отведоха.

Бутилки също полетяха към сградата. Протестиращите скандираха срещу полицаите "пазите престъпници". Част от младежите са се хванаха за загражденията и се опитваха да ги изтръгнат.

Шествието бавно започна да се изтегля към Софийския университет, а после пое към Орлов мост. Около 14,30 ч стигна сградата на Полиграфическия комбинат и спря движението по „Цариградско шосе". Шествието стигна до кръговото кръстовище на 4-ти км.

По пътя си по булеварда демонстрантите късаха плакати на Волен Сидеров и телевизия Алфа. Един от билбордовете пък беше подпален.

В 17 ч. на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски" започва концерт "Вдигни очи: стоп на псевдопрехода", в който ще участват Ваня Костова, Васко Кръпката, Влади Тотев, Група 7, от Тоника - Милица, Ралица, PIF, Драго и Ева, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Шкумбата и др.

#протест #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници