Има загинали при наводненото село Бисер – непотвърдено

Има загинали при наводненото село Бисер – непотвърдено
A A+ A++ A

Има загинали хора в наводнените къщи в село Бисер, където се скъса язовирната стена, според неофициална информация на жителите на селото.

Спасителната акция продължава. Евакуират се хората от наводнените къщи. Все още се очакват армията и хеликоптерите, съобщи БНР. Има разрушени около 5 къщи.

Според друга непотвърдена информация се е скъсала още една язовирна стена – тази на село Елена, и се очаква втора приливна вълна.

Язовирната стена съществува от 2008 г. Тя едновременно е собственост и на общината, и на Министерството на отбраната.

Пропукването е станало още преди 6 години. Оттогава започват и преписките между Община Харманли, Областния управител на Хасково и Военното министерство.

Премиерът Бойко Борисов е тръгнал за бедстващото място. По разпореждане на Борисов министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов замина за бедстващото село Бисер, община Харманли, заедно с вицепремиера Цветан Цветанов.

„След като получихме информацията за спешната помощ, от която се нуждаят жителите на село Бисер, веднага са задействани модулите в Хасково, батальонът в Хасково и батальонът, който е в Стара Загора“, заяви по-рано генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната.

В Стара Загора се формира допълнителна група за помощи, същевременно летят хеликоптери от авиобазата в Крумово за оказване на помощ от въздуха.

„Метеорологичните условия са обаче сравнително тежки, с ниска долна граница на облаците, намалена видимост, така че нашите пилоти ще направят всичко възможно от въздуха“, посочи Симеонов.

„А по суша модулите, които сме изпратили, ще направят всичко възможно да помогнат на бедстващите хора“, каза още генерал Сименов.

По-рано днес кметът на селото Златка Вълкова заяви, че не може да излезе от дома си, но според нея 90% от селото е залято от водата.

Тя каза, че всичко е станало много бързо, опитала да предупреди съселяните си и в това време водите придошли.

„Гледката е страшна - виждат се носени от водите животни и покъщнина, но не съм чула за пострадали хора засега“, каза още Златка Вълкова.

„Добрата новина е, че приливната вълна се успокои, остава на нивото, което е достигнала“, заяви малко по-рано Ирена Узунова, областен управител на Област Хасково.

„За нас първостепенно е да спазим хората. До тях се стига единствено и само по вода. В момента силите на Гражданска защита се опитват с лодки. В Област Хасково е обявено бедствено положение“, съобщи още тя.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха оранжев код и за Хасковска област заради обилен валеж и силен вятър.

Прелял е и язовирът на Ивайловград, но там няма бедствено положение, съобщи комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От НИМХ обявиха червен код за 2 области в страната - Кърджалийска и Смолянска област, където се очаква обилен валеж, сняг и поледица.

Времето там е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта.

Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки, предупреждават от НИМХ.

В Благоевградска, Пазарджишка, Кюстендилска, Пернишка, София-област, София-град, Врачанска, Видинска и област Монтана е обявен оранжев код. А в останалите области от страната кодът е жълт.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници