24 години от началото на демократичните промени

24 години от началото на демократичните промени
На 10 ноември 2013 г. се навършват 24 г. от началото на Българския преход. Снмика: rodopazon.com
A A+ A++ A

На 10 ноември 2013 г. се навършват 24 г. от началото на Българския преход. На 10 ноември 1989 година на пленум на ЦК на БКП бе освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 33 г. Със свалянето от власт на българския диктатор започват политическите промени в страната и преходът на България към демокрация и пазарна икономика, припомня БГНЕС.

Промените в бившия комунистически блок започват с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка. Ден преди свалянето на Живков, в Германия е съборена Берлинската стена. На 10 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет.

Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление.

#Тодор Живков #Петър Младенов #Андрей Луканов #Георги Атанасов #България #БКП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници