АФП: Гърците са еврофили, искат си еврото

АФП: Гърците са еврофили, искат си еврото
Въпреки всички протести и наложените икономии от кредиторите в еврозоната, гърците не искат да се откажат от еврото. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Мнозинството от гърците подкрепят сформирането на правителство на националното единство, чието съставяне по-рано предложи премиерът Георгиос Папандреу, показват данни от проучвания на общественото мнение.

Близо 80.0% от анкетираните искат Гърция да остане в еврозоната, предаде АФП.

Правителство на националното единство предпочитат 52.0% от запитаните, според допитване на института „Алко“, за което съобщава седмичникът „Прото Тема“.

Исканията на опозицията за незабавни избори подкрепят 36.0% от участниците в проучването.

Малко по-различни, макар и сходни, са резултатите от анкета на Института „Марк“, цитирани от левия вестник „Етнос“, според които само 45.0% от запитаните гърци биха подкрепили коалиция срещу 42.0%, обявяващи се за избори. Други 10.0% искат запазването на сегашното социалистическо правителство.

Двете анкети са направени в началото на седмицата сред представителна извадка от хиляда души. Според АФП те потвърждават еврофилията на гърците въпреки наложените им от две години жертви от кредиторите от еврозоната.

Гърците масово подкрепят – от 78.0 до 81.0%, запазването на еврото в страната срещу едва 11.0 до 13.0%, които се обявяват за връщането на драхмата.

Малка част от гражданите на страната все още вярват, че министър-председателят Папандреу е способен да изведе страната от кризата.

Няма политик, който е способен да избави Гърция от дълговата криза, смятат 43.0% от запитаните в проучването на „Етнос“. На същото мнение са 53.0% от участниците в анкетата на Института „Пулс“ за в. „Елефтерос Типос“, които не гласуват доверие на „никого“.

Социологическите изследвания потвърждават, че „Нова демокрация“ на Андонис Самарас изпреварва с десет пункта управляващите социалисти от „Пасок“. От запитаните 30.0% биха гласували за първата партия и 20.0% за втората, но нито един от двата резултата не би дал абсолютно мнозинство в парламента.

Георгиос Папандреу иска правителство на консенсуса да бъде формирано колкото се може по-скоро, за да се задвижи съдбоносният за страната спасителен план, съгласуван от лидерите в Европейския съюз.

#Гърция #еврозона #Георгиос Папандреу #министър-председател на Гърция #дълговата криза #криза #Европейския съюз #ЕС #спасителен план

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"