Британски екперти помагат по делото за подслушване срещу Цветанов

Британски екперти помагат по делото за подслушване срещу Цветанов
Основният въпрос към британските специалисти е дали техниката в този й вид може да подслушва чрез GSM, а ако не може - защо. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Експерти от Великобритания идват в България във връзка с делото за незаконно подслушване срещу бившия вътрешен министър, Цветан Цветанов.

„Получихме отговор на съдебната поръчка от Великобритания и очакваме техните специалисти“, разкрива пред в. „Преса“ зам.-главният прокурор, Борислав Сарафов.

Другият вариант бе иззетият автомобил на МВР за подслушване т.нар. „кетчър“, да бъде изпратен за експертиза в Лондон, където е произведен.

Заключенията на чуждите експерти на практика ще решат развоя на ЦецOFFгейт. Прокуратурата е изискала цялата техническа документация за кетчърите, както и сведения дали допълнително са правени поправки и преинсталации на софтуера и хардуера в България.

Основният въпрос към британските специалисти е дали техниката в този й вид може да подслушва чрез GSM, а ако не може - защо. Обвинителите настояват да се възстановят изтритите файлове, ако е възможно.

Помоща от чужбина бе потърсена, след като на 11 юли в катастрофа загина професор Евгений Николов от БАН, който трябваше да изследва иззетата мобилна техника за подслушване по делото срещу Цветан Цветанов, тримата бивши шефове на службата СДОТО, Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и на служителя Радко Димитров.

Заради опита си да унищожи наличните записи Димитров се сдоби с прякора Отвертката.

#Цветан Цветанов #СРС #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници