Съдебната система на България пак „куца" в евродоклада

Съдебната система на България пак „куца" в евродоклада
Според последните евродоклади Румъния се справя значително по-добре от България. Снимка: reporter.gr
A A+ A++ A

Съдебната система на България се очертава като основен проблем и в този евродоклад на Европейската комисия за страната.

Докладът е междинен и в него няма политически заключения от типа, че реформата в съдебната система остава главно предизвикателство пред България.

Този извод обаче избива между редовете на почти всяка от общо 8-те страници на документа, съобщава БНР.

В тях се говори за това, че трябва да се положат повече усилия за прилагането на Закона за съдебната власт, както и че ключови назначения, извършени от Висшия съдебен съвет (ВСС), предизвикват загриженост от гледна точка на прозрачност и обективност.

Конкретните случаи не са споменати, но те са достатъчно известни и в София, и в Брюксел, коментира БГНЕС.

За сметка на това се прави връзка с корупцията в съдебната система, с оставките във ВСС и с дейността и отговорностите на етичната комисия към него. Така е поставена под въпрос и степента, в която самият съвет е надежден и заслужава доверие.

Отбелязано е, че е необходима реформа в начина на избиране на ВСС с цел да се увеличи неговата прозрачност и обективност.

Отделно от това в проекта е записано, че се очакват резултати по определен брой случаи за измами и нередности при управлението на пари от еврофондовете.

Отбелязано е още, че не са били направени препоръчаните от Еврокомисията в предишния доклад през юли анализи на съдебната и следствена практика по редица дела, засягащи организираната престъпност и корупцията.

Констатациите за съдебната реформа като цяло са, че са необходими по-решителни действия в изпълнение на препоръките от юлския доклад, както и че в следващите месеци България трябва да покаже убедителни резултати.

В документа са отбелязани обаче и стартът на Специализирания наказателен съд и прокуратура, и това, че Комисията за борба с конфликта на интереси е взела първите си решения.

Посочва се също, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е постигнала известни резултати, но и че е необходим според ЕК нов Закон за конфискация, който все още е в парламента.

В доклада намират място и съмненията за нарушения по време на местните и президентски избори. Отбелязано е, че са налице твърдения за изборни измами и че съответните сигнали се разследват от прокуратурата.

В бележка под линия се прави връзка с констатациите и препоръките на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които вчера бяха обект на разгорещени спорове в българския парламент.

Отново вече в трети пореден доклад, има препратка и към препоръките на групата страни за борба с корупцията към Съвета на Европа ГРЕКО, която още през есента на 2010 г. поиска законови промени за ограничаване на злоупотребите и корупцията при финансирането на политически партии и изборни кампании в България.

В доклада засега не се споменават цитираните през юли проблеми с нормативната уредба и практиката по възлагане на обществени поръчки, нито случаите с подслушани разговори на премиера и други високопоставени държавници.

Всичко изброено дотук обаче, подлежи на промени, защото и София има думата по свръхнеутралния иначе текст, подготвен от експертите в Брюксел. Работата по него ще продължи и през почивните дни.

Евопейската комисия също си запазва правото да дописва текста до последно. Целта е той да бъде одобрен с писмена процедура и да бъде представен още в първите дни на идната седмица, най-вероятно във вторник.

Междувременно според запознати с проекта и на румънския доклад, там са отбелязани повече постигнати резултати в ключови области и съответно този път, за разлика от юли, България е тази, която изостава с изпълнението на изискванията, основно заради оставащите сериозни слабости в съдебната си система.

#България #Европейската комисия #Еврокомисията #доклад #съдебната система #избори #ОССЕ #ВСС #Висшия съдебен съвет #Закона за съдебната власт #Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа #София #Брюксел #Румъния #ГРЕКО #Европа #Съвета на Европа #ЕК #Закона за конфискацията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »