Надзирателите се вдигат на национален протест

Надзирателите се вдигат на национален протест
Причината за недоволството е цялостната политика в системата на местата за лишаване от свобода. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Синдикатът на служителите в затворите в България реши на 9 ноември да направи национален протестен митинг пред Министерството на правосъдието, съобщава БТА.

Причината за недоволството е цялостната политика в системата на местата за лишаване от свобода и срещу предлагания проектобюджет за следващата година на главните дирекции "Изпълнения на наказания" и "Охрана".

"Всяка година бюджетът се намалява, като през 2013-а е 97 милиона лева, а се увеличават броят на лишените от свобода и задълженията, които ни се вменяват", коментира Иван Петров - председател на синдиката.

Той определи като парадокс факта, че в новия бюджет е предвидено увеличение на заплащането на затворниците, тъй като то е обвързано с минималната работна заплата, а за надзирателите отговорът е "няма пари".

"Ние не искаме увеличение на заплатите, а изравняването на заплащанията с останалите държавни служители в сектора "сигурност", защото ние сме с най-ниските", обясни Петров.

Той посочи, че парите за храна в системата на МВР са по 120 лева на месец, а за тях - по 60 лева. За специфичните условията на труд надзирателите получават 28,50 лева.

#Синдикатът на служителите в затворите в България #затвор #надзиратели #заплати #протест #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници