Процедурата за статут на бежанец съкратена до 21 дни

Процедурата за статут на бежанец съкратена до 21 дни
До 21 октомври тази година 18 души са получили статут на бежанци, 1154 души - хуманитарен статут, а на 301 е било отказано. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Процедурата за получаване на статут на бежанец е съкратена от пет месеца на 21 дни, като 35 държавни служители са ангажирани дейността, съобщават от Държавната агенция за бежанците.

„Получава се помощ от МВР, вътрешно и външно разузнаване и други структури, за издаването на статутите“, обясни директорът на агенцията, Николай Чирпанлиев.

„Има проблеми с недоробосъвестни бежанци“, посочи Чирпанлиев и добави, че Агенцията за бежанците е платила около 3000 - 4000 лева за възстановяване на щети в центровете за настаняване, нанесени от бежанците.

Настанените са били предупредени, че оттук-нататък те ще поемат нанесените щети и те ще ги плащат, предава „Фокус“.

262-ма бежанци са настанени в центъра в Ковачевци, а 399 души - в центъра за бежанци във Враждебна в София.

Комендантът на центъра във Враждебна, Иван Петков, сподели, че „често пъти всичко е ново в центъра, но впоследстиве се разрушава“.

До 21 октомври тази година 18 души са получили статут на бежанци, 1154 души - хуманитарен статут, а на 301 е било отказано.

„На 722-ма души е прекратено производството“, заяви Даниел Инджиев от Държавната агенция за бежанците и добави, че не всеки, който дойде, получава закрила. 

Студенти - арабисти ще помагат в анкетирането на бежанци, за да бъде установено кои от тях искат да останат в страната и кои да напуснат.

Впоследствие, в зависимост от тяхното желание, ще се предвижда социализацията и интеграцията им в обществото.

Около 80 души са се записали да учат български език.

#бежанци #Сирия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници