Еврокомисията срещу огнестрелните оръжия

Еврокомисията срещу огнестрелните оръжия
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Няма незасегнати държави: в целия ЕС убийствата с огнестрелни оръжия всяка година отнемат живота на над хиляда души, а половин милион огнестрелни оръжия, които се водят за изгубени или откраднати в ЕС, все още не са намерени.

През последните няколко години вниманието многократно бе привлечено от трагични нападения с огнестрелни оръжия в Европа, като например тези в Норвегия, Белгия, Финландия, Франция и Италия, които далеч не са единствените, съобщава Европейската комисия, позововайки се на резултатите от проучване на Евробарометър.

Според проучването 60 % от европейците са на мнение, че броят на престъпленията с огнестрелни оръжия вероятно ще нарасне през следващите пет години. Общо 55 % от европейските граждани искат да се въведат по-строги правила относно лицата, които имат право да притежават, да купуват или да продават огнестрелни оръжия.

Комисията представя идеи за преодоляване на слабостите в ЕС на всеки един етап от жизнения цикъл на оръжията, било то по време на производството, продажбата, притежанието, търговията, съхранението или дезактивирането им, като същевременно се зачитат установените традиции за ползване на законно огнестрелно оръжие, например за спортна стрелба и лов.

Чрез въвеждането на по-строги, общи за целия ЕС правила относно дезактивирането на огнестрелни оръжия може да се гарантира, че те остават трайно негодни за ползване след изваждането им от употреба.

За да се улесни проследяването на оръжията, които използват престъпниците, Комисията ще обмисли общ подход за маркировка на огнестрелните оръжия със серийни номера по време на производството им.

#огнестрелни оръжия #ЕС #ЕК #Европейската комисия #оръжия #комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници