Бърза регистрация на бежанците, съветва Кристалина Георгиева

Бърза регистрация на бежанците, съветва Кристалина Георгиева
„Това, което прави България, като се обръща към европейското семейство за съдействие с проблем, който е нов за страната ни, е правилно", заяви еврокомисар Георгиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Работата на българските власти трябва да бъде насочена към подобряване на условията в центровете, но още по-важно е бърза регистрация на бежанците“, заяви еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Кристалина Георгиева.

„Това, което прави България, като се обръща към европейското семейство за съдействие с проблем, който е нов за страната ни, е правилно. Ние можем да разчитаме на помощ и вече тя се превръща в реалност. Сесилия Малмстрьом вече оторизира предоставянето на техническа помощ и от вчера тя е реалност“, посочи Георгиева.

„Това означава, че в България ще има екип от професионалисти, които да подсилят работата на нашата агенция по бежанците, и които също така да помогнат за усвояването на европейската финансова помощ. В момента се работи по детайлите за отпускането на тази помощ, но по принцип решение е взето, че България има нужда от Европа, при мащабите на очакваното нарастване на бежанците”, добави еврокомисарят.

„Това, което аз правя също има отношение към България, тъй като моята работа е да помогнем на тези страни, които са в непосредствена заплаха, където има 2,2 млн. бежанци. Колкото повече ние помагаме на Ливан, на Йордания, на Турция, на Египет, на Ирак, толкова по-малко тези бежанци тръгват към нас, към Европа”, заключи еврокомисар Кристалина Георгиева.

#Кристалина Георгиева #бежанци #Сирия #България #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници