Цветанов: Ако някой се припознава в „Р.А.Л.И.Ц.А.“, е негов проблем

Цветанов: Ако някой се припознава в „Р.А.Л.И.Ц.А.“, е негов проблем
Според Цветанов абревиатурата „Р.А.Л.И.Ц.А“ съдържа профила на задържаното лице, което е за рекет, за изнудване, стреми се към анархия и има цинично поведение в обществото. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако някой се е припознал в името на полицейска операция „Р.А.Л.И.Ц.А.“, това не е проблем на тези, които са кръстили операцията, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Полицейски операции могат да бъдат кръщавани на базата на профила на задържаното лице, но няма как въобще да си помислим да кръщаваме операции на дадени съдии, просто преди само дадох това като една възможност“, каза Цветанов в четвъртък, цитиран от БГНЕС.

Вътрешният министър отговори на притесненията на Съюза на съдиите, че операция „Р.А.Л.И.Ц.А.“, при която беше задържан Валентин Янев, е кръстена на съдия Ралица Манолова от Софийски градски съд (СГС), която преди време промени мярката за неотклонение на Янев от „задържане под стража“ на „домашен арест“.

На 1 февруари Общото събрание на съюза излезе с официална позиция, с която изрази своето безпокойство от „поредната проява на опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт“.

Магистратите се притесняват, че именно с тази операция Цветанов изпълни заканата си от юли 2011 г. занапред операциите по залавяне на освободени с акт на съда обвиняеми да се кръщават на имената на съдиите.

„Изпитвам огромно уважение към всички съдии без изключение и когато имаме слабости, както в работата на МВР, те винаги се дискутират“, изтъкна вътрешният министър.

„Това, което ние направихме в операция „Р.А.Л.И.Ц.А.“ е съдържанието на тази абревиатура да бъде с профила на задържаното лице, което е за рекет, за изнудване, стреми се към анархия и има цинично поведение в обществото“, каза още той.

„Ако някои се припознава в тази операция като име, това не е проблем на тези, които са я кръстили тази операция“, добави министърът.

Цветанов подчерта, че се отнася с огромно уважение и респект към българския съд, защото не може за единични случаи да се хвърля петно върху целия съсловен апарат от съдебната система.

#съд #съдии #домашен арест #задържане под стража #Софийски градски съд #СГС #Ралица Манолова #Валентин Янев #Съюза на Съдиите #операция #Р.А.Л.И.Ц.А. #вътрешен министър #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници