Осем наши града ще са претенденти за Европейска столица на културата

Осем наши града ще са претенденти за Европейска столица на културата
Министър Петър Стоянович с кметовете на градовете-претенденти за столици на културата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Осем български града кандидатстват за Европейска столица на културата през 2019 година. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, София, Шумен и Пловдив.

На тържествена церемония в Министерството на културата в петък, кметовете на градовете-кандидати внесоха своите кандидатури, съобщи Нова телевизия.

Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова представи кандидатурата на София и Югозападния регион – Благоевград, Кюстендил и Перник. В столицата са организирани 30 творчески лаборатории, получени са 16 хиляди картички с идеи от граждани, а 20 000 автори създават платформата на интернет страницата. Градоначалникът на Шумен разчита на историческото достойнство на града си и околността, както и първия театър в България, а в Габрово залагат на културните ценности.

Бургас участва с регионална кандидатура, а кметът Димитър Николов е убеден, че хилядолетната история на Несебър, Созопол, както и самобитността на Странджа ще придадат допълнителен колорит към кандидатурата. Велико Търново ще разчита на културата, туризма и духовността в старата столица.

Кметът на Варна Иван Портних пък подчерта, че Варна е първият български град, който е заявил официално желанието си да се включи в инициативата. Пловдивският градоначалник Иван Тотев каза на свой ред, че стартът е впечатляващ и всички са победители, защото са мотивирали своите граждани да работят за тази кауза.

Русенският  кмет Пламен Стоилов допълни, че всеки един град е достоен да победи, а като основа на своята кандидатура посочи факта, че Русе е космополитен град, с вековна история, а духът му е вечен – като река Дунав - река, която свързва Европа.

#Йорданка Фандъкова #София #Габрово #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници