България и Хърватия да развият търговските си отношения, заяви Йосипович

България и Хърватия да развият търговските си отношения, заяви Йосипович
Росен Плевнелиев посрещна на официална церемония хърватския държавен глава Иво Йосипович. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хърватия е благодарна на България за подкрепата й за членството на страната в ЕС, заяви президентът на Хърватия Иво Йосипович, който пристигна на посещение у нас, в интервю за БНР.

"В политически план отношенията ни са отлични. Хърватия е благодарна на България, защото страната ви бе от онези държави, които подкрепяха влизането ни в ЕС. Когато става въпрос за икономическите и бизнес отношения, и двете страни да направят повече в тази посока", коментира Йосипович.

Хърватският президент подчепта, че Хърватия като държава навлиза в период, когато със своите съседи и България в по-широк смисъл, която смята за съсед, въпреки че нямаме обща граница, ще имаме повече пространство за развиване на търговските отношения и общи икономически отношения.

"От друга страна, би трябвало малко повече да поработим на взаимното ни опознаване, като размяна на културни състави, хора на изкуството, разширяване и връзките в сферата на туризма и всичко останало, което сближава, ако мога така да кажа, обикновените хора", каза Йосипович.

Според хърватския президент мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС.

Той коментира и проблемите, които има Македония със своите съседи-членове на ЕС.

"Двустранните спорове, които има Македония с някои от своите съседи, не би трябвало да бъдат пречка за членството в ЕС".

Според него подобряването на отношенията между Сърбия и Хърватия може ли да допринесе за подобряването на цялостния климат в Западните Балкани.

"Това е сигурно и ние направихме много и от двете страни доста в тази посока. След посещението ми в България отивам в Сърбия. Ние осъзнаваме, че подобряването на нашите отношения между Сърбия и Хърватия означават много за целия регион и за ЕС. Това, което много тежи на сръбско-хърватските отношения, не е настоящето, а миналото. Има някои от тези въпроси, които остават доста тежки и затова не е лесно да се намери консенсус по тях. Но много от тези въпроси сме отворили, решаваме ги. Надявам се, че списъкът на тези въпроси да намалее бързо", каза той.

#Иво Йосипович #България #Хърватия #Македония #ЕС #Западните Балкани #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници