Студът си отива

Студът си отива
Дебелата снежна покривка, високото атмосферно налягане и преносът на студен въздух от североизток доведоха до рекордно ниските температури, oбясняват синоптици. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Периодът с полярни студове, който обхвана страната през последните дни, е към своя край, смятат синоптиците.

В следващите 72 часа ще настъпи затопляне и температурите ще се върнат към нормалните си стойности, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология  (НИМХ) към БАН.

Още днес от запад ще започнат превалявания от сняг. С прекъсване те ще продължат и в петък.

Максимални температури предимно между минус 4° и минус 9°, в западните и централните райони от Дунавската равнина до минус 12°, а в долината на Струма, по Черноморието и в югоизточните райони минус 2° - 1°, в София минус 6°-7°.

По Черноморието ще е облачно, след пладне ще завали слаб сняг. Вятърът ще е умерен от изток. Максимални температури от -3° по северното до 0°-1° по най-южното крайбрежие. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В планините ще е облачно, с намалена видимост. Ще превалява сняг. Вятърът по високите части ще е от югоизток умерен до силен. Дневна температура на 1200 м е около -6°, на 2000 м около -12°.

Атмосферното налягане ще се понижи, оставайки по-високо от средното за месеца.
В събота, с нахлуването от юг-югозапад на по-топъл въздух, ще превали дъжд. Тогава на места са възможни и поледици. В събота на места валежите ще са значителни.

Дебелата снежна покривка, високото атмосферно налягане и преносът на студен въздух от североизток доведоха до рекордно ниските температури.

Това време не е необичайно за района на България, но се случва сравнително рядко, обясняват метеоролози.

#Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #сняг #студ #прогноза #температури #валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници