Ситуацията с бежанците в София да се гледа специално, казва Фандъкова

Ситуацията с бежанците в София да се гледа специално, казва Фандъкова
"Все още ме притеснява охраната на патрулите около центровете", каза Фандъкова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"На София трябва да се гледа специално по отношение на проблема с бежанците, защото именно тук са настанени 66% от бежанците в България", заяви столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Фандъкова участва в извънредно заседание на Столичния общински съвет, насочено към ситуацията с настаняването на бежанци, предава „Фокус“.

"Не мога да приема твърдения от рода - "Защо само за София?”. Защото ситуацията тук е такава", коментира тя.

Фандъкова призова СДВР за добра координация със Столична община относно бежанския проблем.

Кметът на София отбеляза, че когато се вземат решения за разкриване на нови центрове за бежанци трябва да се направи много ясен анализ на риска за останалите граждани и на базата на този анализ да се планират мерките.

"Все още ме притеснява охраната на патрулите около центровете", каза Фандъкова, но все пак добави, че е получила уверение от вътрешния зам.-министър Васил Маринов, че тази охрана ще бъде засилена.

"Притесняваме и това, как се регистрират кандидатите за бежанци, които се настаняват на самостоятелни адреси, които по информация на Агенцията за бежанците са също над 2000 души", сподели Фандъкова.

Във връзка с европейската помощ, която България може да получи за справяне с бежанския проблем, Фандъкова посочи, че тя лично не може да поиска конкретна сума за София.

"Още не е ясно дали изобщо ще има възможност част от средствата да дойдат в София", обясни кметът.

Според нея трябва да има специален щаб само за София, в който обаче решенията да бъдат вземани от национално ниво, за да няма напрежение относно необходимите мерки.

#Йорданка Фандъкова #бежанци #София #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници