Законопроект може да разреши пушенето в заведения

Законопроект може да разреши пушенето в заведения
Очаква се промените в Закона за здравето, касаещи тютюнопушенето, да се гласуват следващата седмица, уточни Панчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„В заведения, в които има изградени специални вентилационни системи, които да поддържат въздуха в заведението, в нощните заведения и в заведенията за развлечения, както и в откритите стадиони да е разрешено да се пуши“, заяви Спас Панчев от „Коалиция за България“, относно внесения от „Атака“ законопроект за облекчаване на забраната за пушене.

Очаква се промените в Закона за здравето, касаещи тютюнопушенето, да се гласуват следващата седмица, уточни Панчев, предава „Фокус“.

„Имаме предвид заведения над 60 – 70 квадратни метра, които имат изградени обособени затворени помещения с врати, вентилационни системи където да се осигури достъп на свеж въздух. В административните помещения, в болници, училища, в детски заведения, закрити спортни зали, детски площадки да не е разрешено тютюнопушенето”, обясни Панчев.

„Парламентарната група Коалиция за България се надявам да обсъди този въпрос, за да видим - дали ще имаме наш проект и, ако получим одобрение от колегите в парламентарната група, ще предложим проект за промяна на закона”, каза депутатът.

По думите му, три милиона и половина българи пушат, а по-голямата част от тях предпочитат заведенията, когато имат възможност да запалят цигара.

„Много от ресторантите затвориха заради това, че е забранено тютюнопушенето и клиентелата намаля драстично. Хиляди служители са уволнени от работа, заради това, че няма оборот в заведенията, няма клиенти. С десетки милиони левове е намалял приходът в държавната хазна от данъци от заведенията, които не могат да работят поради тези причини“, коментира Спас Панчев.

„Събрано заедно това, а и опитът от европейските държави, в повечето от които има определен регламент за тютюнопушене в заведенията, накара нас, накарало е колегите от „Атака”, да работим по подготовка на един проект за промяна на Закона на здравето, касаещ точно този въпрос”, каза още Панчев.

#Закон за здравето #тютюнопушене #забрана #заведения #Спас Панчев #БСП #"Атака" #законопроект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници