Помощта за България за бежанците е 9,6 млн. евро, за Гърция - 240 млн. евро

Помощта за България за бежанците е 9,6 млн. евро, за Гърция - 240 млн. евро
„Не сме успели да поставим достатъчно добре въпроса, че България попада в коренно различна ситуация, и трябва да търсим различно разпределение на средствата", каза министър Йовчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Според разчетите до момента, беше предвидено България да получи 9.6 млн. евро за справяне с проблема с бежанците. Гърция е договорила 240 млн. евро“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи, Цветлин Йовчев.

„Помощта, която към момента можем да получим, е в няколко направления. По линия на Европейската комисия за охрана на външната граница получаваме техническа помощ; получаваме техническа помощ по отношение на фонда подпомагане на търсене на убежище“, обясни Йовчев.

„Има два фонда за външни граници и за подпомагане на търсене на убежище, средствата по които могат да бъдат усвоени при възникване на извънредна ситуация. Извънредна ситуация вече е призната от Европейската комисия, че съществува спрямо България“, посочи вътрешният министър.

„Очакваме да получим директна финансова помощ по тях. Но средствата по тези фондове общо са 13 млн. евро, които трябва да бъдат разделени между няколко държави, за които се признава, че са в кризисна ситуация – Италия, България, Гърция и Малта. Това, което можем да получим до края на годината, не е много”, заяви министър Йовчев.

„От следващата година ще има допълнително нови средства от този бюджет. Преговорите по това как да бъдат разпределени тези средства, се водят от средата на 2012 г. Надяваме се, да успеем да променим това, което е било договорено“, отбеляза Цветлин Йовчев.

„Не сме успели да поставим достатъчно добре въпроса, че България попада в коренно различна ситуация, и трябва да търсим различно разпределение на средствата. Ангажирали сме посланика ни в постоянното ни представителство в Брюксел да убеди всички фактори там, че трябва да има преразглеждане на тези средства. Работим активно и се надявам тази сума да бъде коригирана”, каза още министър Йовчев.

#бежанци #България #Гърция #помощ #ЕС #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници