Държавата не се ангажира с реализацията на младите, според Сметната палата

Държавата не се ангажира с реализацията на младите, според Сметната палата
Институцията алармира, че са създадени условия за пренасищане на пазара с кадри от едни специалности и недостиг от други. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дейностите на държавните органи за насърчаване на заетостта не са достатъчно ефективни и не осигуряват условия за по-добра реализация сред завършилите висше образование, показва одит на Сметната палата за периода 2009 - 2012.

Резултатите от проверката са, че не са създадени условия за постигане на съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование. Според Сметната палата това създава риск за неадекватни управленски решения при разработване на стратегии и политики в областта на пазара на труда и на висшето образование, съобщава „24 часа“.

Институцията алармира, че са създадени условия за пренасищане на пазара с кадри от едни специалности и недостиг от други.

В одитът се казва още, че в закона за висшето образование не са дефинирани функциите на държавата по обвързване на приема на студентите с потребностите на пазара на труда, ефективното участие на държавата в управлението на висшите училища, санкции, участие на представители на студентите и бизнеса в състава на Акредитационния съвет.

#Сметна палата #одит #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници