Пазарният механизъм ще остави само най-добрите болници, смята управителят на НЗОК

Пазарният механизъм ще остави само най-добрите болници, смята управителят на НЗОК
В отговор на въпрос защо касата е отказала дарение на принтери от пациентска организация, д-р Тодорова все пак посочи, че НЗОК има достатъчно средства да се издържа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако не се пречи толкова на пазарния механизъм, ще останат най-добрите болници. И частните болници са доказателството“, заяви директорът на НЗОК, д-р Румяна Тодорова, във връзка с намаляването на болниците.

„Ако вземем общинските болници, всеки кмет иска да има болница. Но той не казва как ще издържа своята болница. Дори общинските болници в София. Те разчитат на касата, а виждате какво се получава в касата. Вече тази година се очертава един дефицит от около 130 милиона. Те просто не стигат“, допълни управителят на НЗОК.

В отговор на въпрос защо касата е отказала дарение на принтери от пациентска организация, д-р Тодорова все пак посочи, че НЗОК има достатъчно средства да се издържа.

"Ние спазваме правилата. Касата е обществена институция и когато трябва да се дари нещо, това става по съответния ред със съответните документи. Към момента документи няма", каза още тя.

"Някой решава, че ще даде принтери и след това вие, журналистите, ще питате: ама защо точно от тая пациентска организация взехте принтерите, другите какво ви дадоха? Нека да не забравяме, че предния ден ни бяха нарекли убийци", добави д-р Тодорова.

"В една болница като "Пирогов" например, попадат всякакви пациенти. И не чак толкова тежки, които да изискват високите технологии и други, които могат да попаднат в друга болница, която може да им свърши услугата, без тя да има претенции за високотехнологична. Но безспорно попадат и такива, които имат нужда от най-високотехнологичните инструменти. Да не говорим, че попадат и много неосигурени. И когато се каже думата "Пирогов", всички знаем за какво става въпрос и реално точно тази болница никого не връща", коментира Тодорова въпроса с високотехнологичните болници и разделението на бюджетите за тях, в зависимост от услугите и качеството им.

#НЗОК #средства #болници #Румяна Тодорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници