Дали сме повече от 137 млн. лева за благотворителност за година

Дали сме повече от 137 млн. лева за благотворителност за година
Гражданите са дарили близо 5 млн. лева за благотворителност. Снимка: amherststudent.amherst.edu
A A+ A++ A

Повече от 137 млн. лв. са дарили българите за различни каузи през 2012 г., обобщи Българският дарителски форум в годишния си анализ, съобщи бТВ. Тази сума е с една трета по-голяма от даренията през предходната 2011 г.

Близо 5 млн. лв. са даренията, направени от граждани през 2012 г. Значителен ръст се наблюдава при даренията чрез благотворителни съобщения и обаждания – за миналата година те са над 2 милиона и се увеличават с повече от 56% в сравнение с 2011 г.

Най-големите дарители остават фирмите с 67 млн. лв. от общата сума. Техни приоритети са социалната сфера, образованието и науката и екологията. Със съвсем малка разлика ги следват фондациите – с над 65 млн. лв. инвестирани най-често в сферите на образованието и науката, човешките права и развитието на гражданското общество, културата и изкуството. Едноличните търговци са дарили малко над 622 000 лв.

От Българския дарителски форум отбелязват, че за увеличаването на даренията са спомогнали няколко важни законодателни промени: отпаднал е лимитът за лечение на деца от 180 000 лв., заложен през 2011 г., премахнат е ДДС върху благотворителните sms-и.

#благотворителност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници