Извънболничната помощ не работи, категорични са от НЗОК

Извънболничната помощ не работи, категорични са от НЗОК
Според Румяна Тодорова болниците се разкриват с цел печалба. Снимка: www.vesti.bg
A A+ A++ A

"Държавата да си влезе във функцията и да каже кои болници си вършат качествено работата. За мен извънболничната помощ все повече не работи. Когато имаме добра извънболнична помощ, потокът към болничната ще намалее и ще имаме добра система.", заяви д-р Румяна Тодорова, управителят на НЗОК, в ефира на Дарик радио в събота.

"Внуши се на българския пациент, че личният лекар не е лекар, ами диспечър. На джи-пи-тата рябва да им се дадат повече права. Когато имаме добра извънболнична помощ, потокът към болничната ще намалее и системата ще се облекчи", добави по темата Тодорова, цитирана от "Стандарт".

По повод евентуално увеличение на здравната вноска Тодорова обясни : "2 млн. граждани са неосигурени,  почти половин милион не могат да си плащат вноската и това са хора, които наистина не могат и трябва да бъдат грижа на държавата и социалната политика. Тъй че трябва ли да се вдигне здравната вноска - моето лично мнение, и не искам да анагажирам институцията по никакъв начин, в здравеопазването цари пълен хаос, аз не бих искала да плащам по-висока вноска."

По повод факта, че никое управление не реши въпроса къде да има болници и на кои да се плаща с обществени средства , тя изрази мнение, че основният проблем се корени в това, че разкриването на болниците е на 100% пазарен механизъм - там, където има печалба. Той е докарал до това в определени градове да има пренасищане на болници, и то  определена насоченост на услуги, а на други места обратното.

#Румяна Тодорова #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници