Българите живеят по-зле от сърбите въпреки ЕС

Българите живеят по-зле от сърбите въпреки ЕС
Пет години след влизането си в ЕС България продължава не само да изостава от останалите държави членки, но отстъпва дори и на балкански съседки, които още мечтаят да станат част от Евросъюза. Снимка: euinside.eu
A A+ A++ A

Пет години след влизането си в Европейския съюз България предлага на жителите си по-лоши условия на живот от тези в Сърбия и Черна гора, сочи проучване.

Пет години след влизането си в ЕС България продължава не само да изостава от останалите държави членки, но отстъпва дори и на балкански съседки, които още мечтаят да станат част от Евросъюза, това показва проучване, цитирано от вестник „Сега“.

Въпросното проучване - Тhe Catch Up Index, сравнява различни показатели за качеството на живот, за да измери колко бързо по-новите членки на ЕС настигат по-развитите от „стара Европа“ и къде се намират по-бедните европейски страни.

„Индексът на настигане“ бе представен вчера в София от Центъра за икономическо развитие и Института „Отворено общество“.

Наваксването се измерва по 4 основни групи показатели: икономическо развитие, качество на живот, демокрация, управление.

В общото класиране България се намира на 28-о място сред 35 страни. След нас са Румъния и Черна гора, на дъното са Албания и Босна и Херцеговина, а в тройката на отличниците влизат Люксембург, Дания и Швеция.

Оказва се, че по степен на икономическо развитие, демокртичност и качество на държавно управление (тук плюсът е политическата стабилност) България се представя еднакво скромно - по всеки от трите критерия е на 28-о място. Но по качество на живот сме още по-назад - на 30-о място.

„Че живеем зле, си го знаем и без изследвания, но Тhe Catch Up Index разкрива, че българите имат по-лош бит както от латвийци и литовци, така и от сърби и черногорци“, обясни Ася Кавръкова от Института „Отворено общество“.

В индекса „качество на живот“ са взети предвид показатели като продължителност на живота, ниво на безработица, дял на ранно напусналите училище и др.

По ниво на демокрация №1 е Швеция, а България се намира непосредствено преди Румъния, но след Хърватия (бъдещ член на ЕС), Гърция и Латвия.

#Центъра за икономическо развитие #ЕС #Европейски съюз #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници