Папандреу оцеля, но докога?

Папандреу оцеля, но докога?
Папандреу спечели вота на доверие в Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът на гръцкия премиер Георгиос Папандреу оцеля при гласуването на дългоочаквания вот на доверие.

153 депутати в парламента на Гърция подкрепиха правителството на Папандреу срещу 145 гласували „против“ във вота, който се проведе след многочасови дебати около 1.00 ч. в събота, българско (и гръцко) време.

Световните медии отбелязват обаче, че въпреки че е оцелял на вота за доверие, гръцкият премиер Папандреу е с неясно бъдеще и шансовете да остане държавен лидер за по-дълго време са твърде малки.

Сега Папандреу е изправен пред трудната задача да сформира правителство на националното единство, като преговорите се очаква да започнат в събота, отбелязва Би Би Си.

Папандреу спечели вота на доверие, тьй като обеща преговори за коалиционно правителство с опозицията, смятат анализатори.

В обръщението си към гръцкия парламент, което продължи над половин час, той отхвърли възможността за предсрочни избори, определяйки я като „катастрофална“.

Премиерът на Гърция заяви още, че не се вълнува от това дали ще остане на поста си и че по въпроса кой да оглави евентуално правителство на националното единство може да се преговаря.

Преди няколко дни Папандреу шокира Европейския съюз и хвърли в объркване световните финансови пазари, след като поде инициативата за провеждане на референдум в Гърция за ратификацията на втория международен спасителен заем за страната.

Впоследствие, ден преди вота на доверие в петък, той се отказа от идеята, чието реализиране криеше риск да застраши членството на Гърция в еврозоната и в ЕС при евентуален негативен вот.

При изказването си в гръцкия парламент късно вечерта в петък обаче Папандреу декларира, че вторият международен спасителен заем трябва да бъде приет и че обратното би било „исторически безотговорно“.

Той призова за коалиционно правителство, което да е начело на Гърция, докато бъде приет международният финансов пакет.

#Георгиос Папандреу #Гърция #министър-председател на Гърция #вот на доверие #дългова криза #спасителен заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"