Румяна Коларова: Парламентът не е дискотека – има кворум, няма кворум!

Румяна Коларова: Парламентът не е дискотека – има кворум, няма кворум!
A A+ A++ A

Как ще се развият събитията след проваления кворум в НС при дебатите за вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, не мога да прогнозирам. Това е ситуация , която показва абсурдността на сегашното управление.

В нито една европейска демокрация, не може правителството да си позволи парламаментът да не работи, или да работи като дискотека – ту има кворум, ту няма кворум и да има над сто дни протест по улицата. Нито една демокрация не може да си позволи това, но може да си го позволи режим, който се контролира от олигархия, за която е важно плащанията да текат. Важно е фактурите да се подписват, както става в момента и да се вдига шум в медиите, което също наблюдаваме. Това е учебникарски пример, защо в Германия Меркел никога няма да направи коалиция с нестабилни партии.

Само тогава може да има отговорно управление и то да не зависи от няколко депутати на някаква партия, както е в случая. „Атака“ можеше да участва като подкрепяща партия, ако ДПС и БСП имаха 121 депутати. В момента това е жалко, дори не е смешно. Това е истинско безобразие. Със сигурност може да се попита, защо ГЕРБ играят такива номера. Това е абсурдно, не бих казала, че в една нормална демокрация това е възможно като ход. След като си в абсурдна ситуация, може би е по-добре, вместо да влезеш и да наговориш хиляди думи, без думи да направиш един жест, който показва абсурдността на този парламент.

Колкото и да изглежда нелеп ходът на ГЕРБ, от гледна точка на парламентаризма, той без думи показва абсурдността на това управление. По-важното не е, че няма вот на недоверие, по-важното е, че парламентът е блокиран, просто защото на „Атака“ й се иска да не участва в нещо съвсем елементарно – иска й се да прикрие нещо, което е очевидно. „Атака“ се е изнесла цялата в Брюксел, заради което трябва да се затвори българския парламент ли...!? Позицията им не е антиевропейска, тя е антинационална!

Темата на вота на недоверие няма никакво значение, всъщност значение има само механизмът. Искам да попитам, с какви очи при това положение Станишев е шеф на ПЕС?! Има смисъл от предстоящи вотове на недоверие само, ако „Атака“ влиза в парламента. Парламентът може да работи, само ако „Атака“ е вътре. Този парламент нямаше да бъде открит, ако „Атака“ не беше гласувала. Държавата в момента е неуправляема и това е така, защото зависи от хрумванията на Волен Сидеров и от това, кой какво му е платил. Въпросът е, защо съществува това правителство.

Отговорът е – за да текат едни плащания и една банка да разплаща държавни разходи, както и фирми да получават ДДС, което дори реално погледнато не е тяхно. Други фирми пък ползват друг публичен ресурс. В случая, това правителство съществува, за да може тези фирми да точат публичен ресурс, а не за да управлява в интерес на гражданите. Въпросът не е, до кога гражданите ще търпят, въпросът е до кога онези структури, които се правят на партии, ще оцеляват, ако това им е начинът на управление!?

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници