Решават казуса с кокошките до края на май

Решават казуса с кокошките до края на май
Министърът на земеделието Мирослав Найденов е възложил на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изискванията на ЕС за производството на яйца да бъдат изпълнени не до края на юли, а до края на май. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на земеделието Мирослав Найденов е възложил на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изискванията на ЕС за производството на яйца да бъдат изпълнени не до края на юли, а до края на май.

„Имаме уверенията и на Браншовия съюз на производителите на яйца, и на Българската агенция по безопасност на храните, че до края на май изискванията на ЕС ще бъдат изпълнени“, заяви на пресконференция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Към момента около 500 000 кокошки носачки от 2 800 000 кокошки се отглеждат в клетки, които не отговарят на изискванията.

На срещата присъстваха зам.-министър Цветан Димитров, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов, директорът на Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ д-р Любомир Кулински и представители на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители.

14 страни в Европейския съюз, сред които и България, не са успели да постигнат изискванията и ЕК уведоми официално, че стартира наказателна процедура.

В тези 14 страни, между които България, Франция, Италия, Испания, Холандия, продължават да се отглеждат кокошки носачки при условия, неотговарящи на регламента за хуманно отношение.

Съгласно този регламент от 1 януари 2012 г. се забранява отглеждането на кокошки носачки при условия, които не отговарят на регламента.

„Миналата година група страни, включително и България, поискахме удължаване на сроковете, но ЕК отказа. 14 от 27 страни в ЕС не са успели да изпълнят критериите. За да се избегнат санкциите, ЕК негласно дава краен срок до края на юли месец“, каза министър Найденов.

#Мирослав Найденов #Найденов #Европейския съюз #ЕС #яйца #кокошки #изисквания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »