Програма „Еразъм“ стана на 25 години

Програма „Еразъм“ стана на 25 години
Андрула Василиу отбеляза, че програма „Еразъм“ е едно от най-успешните постижения на Европейския съюз. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

„Еразъм“, най-успешната програма за обмен на студенти в света, днес отбелязва 25-ата си годишнина.

От създаването на програмата „Еразъм“ през 1987 г. близо 3 милиона студенти са се възползвали от възможността да преминат обучение или стаж в чужбина, съобщиха от представителството на Евопейската комисия в България.

Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, езиковото многообразие и младежта, ще открие днес честванията на сребърния юбилей на програмата.

Мобилността в рамките на „Еразъм“ заема централно място в стратегията на Комисията за борба с безработицата сред младежта, като съсредоточава усилията предимно върху развиването на умения – въпрос, който ще бъде обсъден от държавните и правителствените ръководители на провеждащия се днес извънреден Европейски съвет.

„Въздействието на „Еразъм“ беше изключително голямо не само за отделните студенти, но и за европейската икономика като цяло. Като оказва подкрепа за постигане на високо качество на преподаването и на модерно висше образование, поддържащо по-тесни връзки между академичната общност и работодателите, програмата допринася за придобиването на нужните умения. Чрез нея младите хора придобиват също така увереност в себе си и получават възможност да работят в други страни, където биха могли да намерят съответстващи на квалификацията им работни места и по този начин да не страдат от съществуващите географски дисбаланси“, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо.

От своя страна еврокомисар Василиу отбеляза, че програма „Еразъм“ е едно от най-успешните постижения на Европейския съюз.

„Тя е нашата най-добре позната и най популярна програма. Обменът по „Еразъм“ дава възможност на студентите да подобрят познанията си по чужди езици и да развият умения като приспособимост, които подобряват перспективите им за намиране на работа“, каза тя.

ЕК планира да увеличи възможностите за учене и обучение в чужбина в рамките на новата програма за образование „Еразъм за всички“.

През академичната 2011/2012 година повече от 250 000 студенти ще вземат участие в програмата „Еразъм“.

Очаква се студентите да проявят най-голям интерес към учене в Испания, Франция, Обединеното кралство, Германия и Италия, а страните, които ще изпратят най-много студенти в чужбина, се очаква да бъдат Испания, Франция, Германия, Италия и Полша. За периода 2007–2013 г. ЕС е определил около 3 млрд. евро за "Еразъм".

#мобилност #студенти #ЕК #Европейската комисия #Жозе Мануел Барозо #културата #Василиу #Андрула Василиу #ЕС #Европейски съюз #юбилей #годишнина #образование #програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »