Промени предвиждат болниците да не отлагат планови пациенти

Промени предвиждат болниците да не отлагат планови пациенти
На болниците вече няма да им се налага да отлагат планови пациенти, ако бъдат приети промени. Снимка: www.klassa.bg
A A+ A++ A

На болниците вече няма да им се налага да отлагат планови пациенти, ако здравната каса приеме предложенията им за промени, съобщи standartnews.com. “Настояваме през следващата година на всеки три месеца да се прави мониторинг на разходите за хоспитализации и средствата да се пренасочват според пациентите”, каза д-р Методи Янков, член на УС на Националното сдружение на частните болници.

В момента лечебниците имат финансови лимити и се притесняват, че при надхвърлянето им касата може да не им плати средствата. Ако са изразходвали средствата си за тримесечието, те отлагат планови пациенти за следващото. Стана ясно, че идеята ще бъде представена от  лекарския съюз, при преговорите с НЗОК за следващата година, твърди д-р Методиев. Идеята е повечето средства за болнична помощ да се съхранят в резерв, който гъвкаво да се изразходва.

Пламен Орешарски обеща промяна в здравноосигурителния модел. Идеята е до 2 г. да се въведат частни фондове в здравната система. Заедно с това ще се въведе и задължителна здравна карта, която да казва нужния брой от болници, специалисти, аптеки по места.

#НЗОК #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници