Почти 62 млн. германци избират Бундестаг

Почти 62 млн. германци избират Бундестаг
Германия гласува за Бундестаг. Снимка: uainforg.livejournal.com
A A+ A++ A

Право на глас в Германия имат 61,8 млн. души, като три милиона ще участват в изборите за Бундестаг, за първи път. "Одобрените" за изборите политически формирования са 34, отбеляза "Дойче Веле", цитирана от БГНЕС. Представените в Бундестага формации са шест: ХДС, ХСС, СДП, Партията на свободните демократи, Зелената партия и Лявата партия.

Основателите на Федерална република Германия са се опасявали от настъпването на твърде хаотични обстоятелства с фатални последици - каквито вече е имало през 1920 г. Желанието им било чрез изборите да бъде съставен действащ парламент с ясни перспективи за следващите четири години и максимално стабилно правителство. Затова е взето решението партиите да изпращат в парламента само тези свои представители, които са събрали над пет процента от гласовете на избирателите.

Германската избирателна система е смесен тип - половината от мандатите се формират на мажоритарен принцип, другата половина - на пропорционален. Бюлетините имат две части - за първия глас, с който се гласува за конкретна личност, и за втория, който е за определена партия. Всеки от 299-те избирателни района може да изпрати само един политик в Бундестага - този, който е събрал най-много гласове.

Вторият глас всъщност е по-важният - с него избирателят определя съотношението между партиите. Резултатите от първия и втория избирателен глас са решаващи и за общия брой депутати в Бундестага.

#Бундестаг #Германия #мажоритарен #избирател #партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници