Еврото пада преди срещата на ЕС

Еврото пада преди срещата на ЕС
A A+ A++ A

Стойността на еврото пада спрямо други валути в Азия в понеделник преди срещата на лидерите на страните от Европейския съюз.

Пазарните играчи очакват срещата на Европейския съвет, за да разберат дали европейските лидери ще отбележат прогрес спрямо овладяването на дълговата криза в региона, съобщиха АФП и „Фокус“.

Еврото се купува за 101.03 йени в Токио на следобедната търговия в Азия. Това е сериозен спад в сравнение с късната търговия в Ню Йорк в петък.

В неделя гръцкият финансов министър отхвърли германското предложение Европейският съюз да поеме контрол върху гръцките решения за разходи и данъци. Евангелос Венизелос се позова на националния суверенитет на страната.

Днес от 16 часа започва срещата на ЕС в Брюксел. Европейските лидери ще финализират нов договор, въвеждащ т.нар. „златно правило“, призоваващо за балансирани бюджети и фиксиране на законови параметри за бъдеща финансова защита.

Срещата е на фона на нарастващите очаквания за споразумение за опростяване на част от гръцкия дълг.

#евро #валути #Азия #Европейския съюз #Европейския съвет #криза #Токио #Ню Йорк #Евангелос Венизелос #Европейският съюз #финансов министър #ЕС #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »