Отстраниха Берлускони от италианския Сенат

Отстраниха Берлускони от италианския Сенат
Берлускони загуби парламентарния си статут. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията на италианския Сенат отне парламентарния статут на бившия италиански премиер и сегашен сенатор Силвио Берлускони в сряда вечерта.

Петнайсет от 23-мата, влизащи в Сената сенатори, гласуваха „за“ отстраняването на Берлускони, един - „против“, а седмина отказаха да гласуват и напуснаха залата, съобщи „Стандарт“.

В предварително разпространено обръщение обаче Берлускони заяви, че каквото и да е крайното решение на Сената за неговото бъдеще, той ще остане в политиката, но няма да изпълни заплахите си и да предизвика падане на нестабилното коалиционно правителство чрез изтегляне подкрепата на днешната си партия „Народ на свободата“.

Същевременно медийният и индустриален магнат призова за борба срещу съдебната система и обяви възраждането на партията „Форца Италия“, с която някога влезе за първи път в политиката.

Бившият премиер е с ефективна присъда от четири години лишаване от свобода за данъчни измами в особено голям размер, която бе потвърдена през август от последната съдебна инстанция - Върховния касационен съд, припомня БТА в кореспонденция от Рим. Съгласно действащия закон, който бе приет през декември миналата година, всяко физическо лице с ефективна присъда над две години затвор не може да се кандидатира на избори или ако междувременно е било избрано, трябва да напусне парламента.

#Силвио Берлускони #Форца Италия #Сенат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино